Хиляди протестират в Белград, Вучич ги нарече "фашисти и крадци"

17 Мар 2019 15:33

Хиляди сърби се събраха на протест пред президентството в Белград. В момента, когато президентът Александър Вучич започна обръщението си, част от протестиращите пробиха загражденията и стигнаха до входа, където жандармерията ги спря.

Протестиращите скандират: "Край с него", "Арестувайте Вучич" ,"Оливер Иванович" /името на косовския сръбски лидер, за който опозицията твърди, че е убит по нареждане на Вучич - бел. ред./

Още в самото начало на своята реч Вучич отправи квалификации по отношение на лидерите на опозицията. Той нарече Бошко Обрадович - "фашист", а Драган Джилас - "олигарх"

Обръщението на сръбския президент идва само няколко часа, след като снощи протестиращите нахлуха в сградата на държавната телевизия РТС. Влезлите в сградата искаха да се включат в централните новини, за да обяснят, защо в продължение на три месеци протестират. В декларация на опозиционния "Съюз за Сърбия", който организират протеста, призоваха за оставката на вътрешния министър Небойша Стефанович и на самия Вучич.

Сръбският президент не пропусна да спомене, че Джилас и Йеремич имат подкрепата на македонския премиер Зоран Заев. В същото време Вучич заяви, че не се интересува от мнението на западните дипломати, а се вълнува единствено от случващото се в Сърбия.

В заключение сръбският президент подчерта: "Никога няма да позволим хиляда, пет хиляди или сто хиляди, които протестират да управляват чрез насилие. Няма да позволим на фашиста Обрадович и на олигарха Джилас да управляват". Той също така благодари и на хората в Косово, които се събират да го подкрепят. "Не тръгвайте. Благодарим ви", добави той.

Обръщението на сръбския президент бе предавано на живо от множество медии. След приключване на изявлението на Вучич журналистите му ръкопляскаха.

Main Menu