Експерт: Газов хъб „Балкан“ няма, има транзитен газопровод на Газпром

18 Мар 2019 21:21

Русия не се интересува от българския газов хъб "Балкан", тъй като в нашия регион продават газ по дългосрочни договори, а газовият хъб е точно обратното на дългосрочните - става въпрос за ежедневна търговия, в която участват множество купувачи и множество продавачи. Русия играе на спотовия пазар в някои западноевропейски хъбове, но явно там схемата на "Газпром" е по-различна. Това каза Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество пред БНТ. "Газпром" се интересува "само и единствено от транзит през България", обясни той.

"Газът, който в момента Русия транзитира през България, е 5 пъти повече от този, който Русия продава на България за вътрешно потребление. Има съзвучие между намеренията на Русия и България за транзит на газ", допълни той в предаването.

Държавната компания "Булгартрансгаз" вече обяви така наречената процедура - "открит сезон" за резервиране на капацитет в бъдещ газопровод, който ще пренася суровината от българско-турската до българско-сръбската граница. Единствено руски газ ще бъде пренасян, поне на първо време, през този газопровод.

 

Сегашните разчети на министерството на енергетиката сочат, че отклонението от "Турски поток" от турската до сръбската ще се изплаща 20 години.

"Този резултат ще излезе, само при положение че имаме такова натоварване на този газопровод, каквото е предвидено - 80-90%. Ако натоварването е по-малко, сметките просто не излизат!. Това е основният риск - дали ЕК ще се съгласи с такава схема транзит през този газопровод, и през него да тече 80-90 процента руски газ. България все още не е поискала изключение за този газопровод от правилата на Трети енергиен пакет поради причина, че българските власти все още се надяват, че ще могат да сложат една красива опаковка на този транзитен газопровод и да напишат върху нея с големи букви "газов хъб". И понеже ЕК няма възражения срещу това в България да има газов хъб, разчетът е, че не би трябвало да има възражения срещу тази схема. Аз не мисля, че ЕК ще вземе на вяра това твърдение - че транзитният газопровод е хъб. Най-вероятно ще се стигне до преговори за схемата за използване на този газопровод. Според мен те ще продължат доста дълго време и най-вероятно няма да завършат през мандата на сегашната ЕК", каза Димитров.

 

Експертът припомни, че проектът за газопровода "Южен поток", който също е разчитал на транзит на руски газ през България, се е провали, защото не е отговарял на европейските правила.

"Тука обаче има две разлики в сравнение със сегашния проект. Едната е, че собствеността ще бъде 100% българска, а не както беше върху "Южен поток" - 50% на "Газпром". Другата - че става въпрос за обеми, 3-4 пъти по-малки, отколкото това, което се предвиждаше, да минава по "Южен поток". Това донякъде би могло да смекчи неодобрението на Европейската комисия. От друга страна, България няма много добър имидж по отношение на газовата търговия - съвсем наскоро ЕК наложи глоба от 77 милиона евро именно за злоупотреба с монополно положение в областта на търговията с газ и ако ще минава една тръба, която ще укрепи монополното положение на "Газпром" в региона, явно че газопроводът ще бъде гледан доста внимателно в Брюксел", завърши експертът.

Main Menu