Сърбия почита паметта на жертвите на натовските бомбардировки през 1999 г.

24 Мар 2019 17:08

 

В Сърбия днес с редица възпоменателни церемонии ще бъдат отбелязани 20 години от началото на 78-дневната операцията на НАТО срещу Съюзна република Югославия през 1999 г. за прекратяване на конфликта в Косово, предаде Танюг.

Денят в памет на жертвите на бомбардировките ще бъде отбелязан в Ниш в присъствието на президента Александър Вучич, премиера Ана Бърнабич, представители на армията, църквата, дипломатическия корпус и граждани, предаде БТА.

В Белград кметът Зоран Радойчич, семействата на загиналите служители от държавната телевизия РТС, заместник-министърът на културата Славица Трифунович и генералният директор на телевизията Драган Буйошевич ще положат венци пред паметника "Защо" в знак на почит към загиналите служители на телевизията.

Подобни церемонии днес ще има и в град Нови Сад, а в Крагуевац тази вечер е планиран митинг под мотото "Да не се забравя престъплението".

На днешния ден преди 20 години след редица опити и предложения на международната общност за решаване на косовската криза НАТО предприе въздушни удари срещу СР Югославия, които продължиха 78 дни. Операцията започна по нареждане на генералния секретар на алианса Хавиер Солана, а същата нощ правителството в Белград обяви военно положение.

Танюг отбелязва, че за всичките тези години отделни официални лица изразяваха съжаление за "страничните жертви" по време на бомбардировките, при които според сръбски данни са загинали 2500 души и ранени пет пъти повече, но никой досега не се е извинил за нападенията, смятани и досега за оправдани.

Main Menu