Хиляди недоволни албанци с нов опит за щурмуване на парламента

28 Мар 2019 17:03

Протестиращи в Албания се опитаха да нахлуят в парламента със сила. Те настояват за оставката на правителството и предсрочни избори, информира АП.

Няколко хиляди протестиращи, водени от дясноцетристката Демократическа партия, използваха димни бомби и предмети по време на сблъсъци с полицията в опит да пробият кордона около сградата на законодателния орган, където в този момент се провеждаше пленарно заседание.

 

За разлика от предишни пъти полицията не използва сълзотворен газ.

Опозиционни лидери и други изнесоха кратки речи.

"Най-голямата ни мисия е да свалим престъпното правителство", каза лидерът на демократите Люлзим Баша и призова албанците да се присъединят към протестите.

Група демонстранти се опита да попречи на среща на холандски министър с вътрешния министър.

Опозицията обвинява лявото правителство на премиера Еди Рама в корупция и връзки с организираната престъпност, което категорично се отхвърля от управляващата Социалистическа партия.

През февруари опозиционни депутати масово подадоха оставка. Оттогава протестиращи се опитват да нахлуят в парламента и правителствени сгради. Полицията отговаряше със сълзотворен газ и водно оръдие.

Парламентът обаче продължава да заседава.

Управляващите предупреждават, че демонстрациите на опозицията пречат на напредъка на Албания към еврочленство. През юни Брюксел ще реши дали да започне преговори с Тирана за пълноправно членство.

По-голям протест на опозицията е планиран за средата на април./news.bg

 

Main Menu