Четири страни правят "пръстен на свързаност" на Балканите

30 Мар 2019 08:51

Развитието на свързаността, изграждането на магистрали и железопътната инфраструктура са темите, които са обсъдени на днешната Четиристранна среща на високо равнище между България, Гърция, Румъния и Сърбия. Това съобщи премиерът Бойко Борисов на брифинг след срещата в резиденция "Снагов" край Букурещ. Той поздрави Румъния за това, което прави като ротационен председател на Съвета на ЕС.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви, че между четирите страни ще се изгради "пръстен за свързаност".

Борисов каза, че на срещата по-рано с Румъния е обсъдено строителството на трети мост на река Дунав и развитието на инфраструктурата между двете страни.

С Алексис Ципрас Борисов е конкретизирал, че през юни ще бъде подписано споразумение за смесена компания за проектиране, строителство и управление на транспортните коридори. Тогава ще бъде направена и първа копка на интерконектора между Гърция и България, който ще бъде с капацитет от 3 до 5 млрд. куб. метра газ годишно.

България активно доизгражда газопреносната мрежа, допълни Борисов. С Румъния има вече интерконектор. България е подменила своите компресори с най-добрите реверсивни, изтъкна той. Българският премиер се надява в най-скоро време да започне и изграждането на интерконектор и със Сърбия.

"Не само в ж.п., транспортни и газови инфраструктури трябва да се инвестира и работи, но мисля, че за следващата среща трябва малко да поработим и в сферата на цифровата икономика, свързаността и оптичните кабели, които могат да се прокарват, докато правим всичките тези съоръжения", добави Бойко Борисов.

Той обяви подкрепата на България към Сърбия за членство в Европейския съюз. Колегата Вучич и Сърбия са ни изключително важни и скъпи, изтъкна Борисов. Готов съм да се подпиша под писмо от България, Румъния и Гърция за подкрепа на Сърбия, каза още премиерът.

Създаването на "пръстен за свързаност" между четирите страни е било обсъдено на Четиристранната среща на високо равнище, съобщи на общата пресконференция Ципрас, предаде АНА-МПА, цитирана от БТА.

Този пръстен в южната си част ще включва Северна Гърция, в източната - свързаността между Гърция, България и Румъния, в северната - връзката България - Румъния - Сърбия, а в западната ще свързва Гърция и Сърбия през Северна Македония.

Ципрас подчерта, че това е важна инфраструктура, която ще ускори търговията между четирите страни, както и международната търговия, и ще облекчи придвижването на гражданите.

Гръцкият премиер уточни, че става въпрос за телекомуникационна инфраструктура, високоскоростни пътища и за енергийни трасета.

Main Menu