Ципрас: Гърция и Румъния са номер 1 на Балканите

30 Мар 2019 12:35

Според гръцкия премиер Гърция и Румъния са най-силните икономики на Балканите, предава румънската телеграфна агенция AgerPress.

"Гърция премина през икономическа криза, преодоля я и днес е с много повече сили и оптимизъм. Гърция гледа в бъдещето, като същевременно играе важна роля, каквато всъщност винаги е имала, и в Балканския регион. Гърция и Румъния имат най-силните икономики в района. Нашето сътрудничество, което винаги се е основавало на много тясна културна традиция, има специално място в стабилността и развитието на целия район“, са думите на гръцкия премиер след срещата му с румънския му колега Виорика Данчила.

Според Ципрас общностите на румънците в Гърция и на гърците в Румъния успяват да укрепват обществата, в които живеят. Той изтъкна факта, че Гърция доста динамично присъства на румънския вътрешен пазар, като гръцките инвестиции в страната достигат близо четири милиарда евро, открити са 20 000 работни места. „Имаме желание да увеличим търговския обмен, укрепим и стимулираме гръцките инвестиции в Румъния и на румънските в Гърция“, е изтъкнал гръцкият лидер. Близо един милион румънци посещават всяка година Гърция: „Искам това число да расте, тъй като Гърция е атрактивна туристическа дестинация, приятелска страна, особено за балканските държави“.

Ципрас е съгласен с Дънчила, че трябва да се задълбочи сътрудничеството между двете страни в образованието и евентуално в кибернетиката. Според него многостранният формат е много добър, тъй като подобни срещи не само съдействат за сигурността и стабилността на региона, но и приобщават балканските страни към Европа: "Онова, което трябва да разберем във времена, когато всичко се случва много бързо, а енергийната карта се променя в зависимост от новите предизвикателства, пред които се изправяме, е, че Гърция и Румъния остават стабилни полюси в региона, и в икономическото сътрудничество, така и в сигурността. В контекста на това четиристранно сътрудничество ние трябва да създадем рамка на развитието, която да надхвърля конкретните полета на дейност, трябва също да създадем възможност за нашите държави да се развиват, като откриваме нови работни места, увеличаваме силата си и постигаме по-добра геополитическа динамика на Балканите. Трябва да разширим сътрудничеството и на ниво граждани, това ще е общество на гражданите“, е акцентирал гръцкият премиер.

Ципрас специално е подчертал, че и двете държави подкрепят усилията на Северна Македония да се присъедини към ЕС, както и на желанието на останалите държави да сторят това: „Можем да видим, че бъдещето изглежда много добре за Балканите. Регионът повече няма да е второкачествен в Европа. Това повече няма да е район на разпокъсаността, на противопоставянето. Повече няма да приемаме великите сили да ни налагат волята си. Трябва да се превърнем в регион, където се осъзнава необходимостта от сътрудничество, за да решаваме мирно нашите различия. Така балканските страни ще получат нова динамика. Трябва повече да не сме складът на Европа, а двигателят на континента. Предизвикателствата пред нас са твърде големи, но ще се справим с тях успешно“, е казал в заключение Алексис Ципрас.

Main Menu