Двама убити по време на местните избори в Турция

31 Мар 2019 14:23

Двама души са убити днес при инцидент в Турция, свързан с провеждащите се местни избори.

Загиналите при стрелба с пистолет в община Пьотюрге, югоизточната област Малатия, са били член на комисия и наблюдател от Партията на щастието. Предполагаемият нападател е задържан.

Лидерът на Партията на щастието Темел Карамоллаоглу написа в Туитър, че длъжностните лица от формацията се опитали да предотвратят опит за разкриване тайната на вота, вследствие на което са били убити, съобщи БНР. „Милли газете“ информира, че бащата и двама племенници на кандидат за кмет от партията на президента Реджеп Ердоган са пожелали да придружат избиратели, докато гласуват, мотивирайки се, че те са възрастни. След като членът на комисията и наблюдателят от Партията на щастието се противопоставили, те били простреляни с пистолет.

Съобщава се и за други инциденти с пострадали хора. При сбиване в Диарбекир са били ранени двама души, единият от тях е в тежко състояние. Симпатизанти на управляващата партия намушкали с нож един човек и стреляли в истанбулския квартал „Кадъкьой“, намиращ се на азиатския бряг.

В област Мардин заради сбиване пред офис на квартален кмет за кратко беше прекратено гласуването. Забранена агитация беше регистрирана в тракийската област Текирдаг и източната провинция Агръ. Оттам беше съобщено за случаи на раздаване на пакети с хранителни стоки и чай, съдържащи агитационни материали на един от кандидатите. Бяха отчетени и случаи на разкриване на тайната на вота предимно в източните провинции на страната, както и отделни опити за повторно гласуване.

Main Menu