Последни резултати от избори в Турция: Реджеп Ердоган загуби и Истанбул!

01 Апр 2019 14:47

Партията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган загуби и Истанбул след столицата Анкара според най-новите резултати от местните избори вчера, огласени в турските медии.
В Истанбул при обработени 99,75 на сто от гласовете печели кандидатът на опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) Екрем Имамоглу с 48,79 на сто подкрепа спрямо 48,51 процента за Бинали Йълдъръм, кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и бивш министър-председател на Турция. Това обяви ръководителят на Избирателната комисия на страната Сади Гювен, цитиран от ”Ройтерс”.

Резултати от Истанбул

Гювен уточни пред журналисти, че Екрем Имамоглу от Народнорепубликанската партия е спечелил 4 159 650 гласа, а Бинали Йълдъръм от ПСР има 4 131 761 гласа.Вчера около 23 часа при 6000 гласа преднина за кандидата на Ердоган и при 98 процента обработени бюлетини спря поддаването на информация за крайния резултат. Тази сутрин беше съобщено, че Бинали Йълдъръм взима Истанбул с едва 3780 гласа при отново 98 процента от бюлетините. Опозицията сигнализира, че се извършва манипулация, а бюлетини от Шишли и други квартали на Истанбул не са обработени. Сега при обработени 99,75 процента от гласовете Екрем Имамоглу води с повече от 23 000 гласа.

В столицата Анкара в надпреварата за кметския пост се наложи Мансур Яваш, също издигнат от опозицията, с 50,90 процента от гласовете при 99,82 обработени бюлетини. Яваш измества Мехмет Йозхасеки, издигнат от ПСР, който събра 47,10 процента от гласовете.

Резултати от Анкара

Измир, който е традиционна крепост на кемалистите, пак ще бъде управляван от опозиционната НРП, след като нейният кандидат за кмет Тунч Сойер събра 58,06 на сто от гласовете срещу 38,67 за Нихат Зейбекджи, бивш министър на икономиката, издигнат за кандидат-кмет от партията на Ердоган.

Резултати от двете крепости на НРП: Одрин и Измир

"Хората гласуваха в подкрепа на демокрацията, те избраха демокрацията", заяви лидерът на Народнорепубликанската партия Кемал Кълъчдароглу, изтъквайки, че неговата светска партия е спечелила Анкара и Истанбул и е задържала крайбрежния град Измир, който е третият по големина турски град. За последно НРП е взимала четирите града: Анкара, Истанбул, Измир и Одрин на изборите през 1977 година. 


Ердоган, който доминира турската политика от идването си на власт преди 16 години и управляваше страната си, затягайки все повече хватката си върху властта, определи изборите по време на предизборната кампания като "въпрос на оцеляване" за Турция.

 

Но ежедневните митинги на президента и преобладаващата подкрепа от страна на медиите в отразяването им не успяха да доведат до спечелване на столицата на страната и най-големия град, след като икономическата рецесия в страната оказа силно влияние върху избирателите.

Загубата на ислямистката партия на Ердоган в Анкара е голям удар за президента. Дори още по-голям символичен удар и по-широк знак за смаляваща се подкрепа за него е загубата на Истанбул, където той започна политическата си кариера и беше кмет през 1990-те години.

ПСР междувременно планира да оспори резултатите в Анкара, очаквайки да промени изхода от вота, посочва Ройтерс.
Пред репортери в Анкара генералният секретар на ПСР Фатих Шахин заяви, че партията му ще оспори изборните резултати във всеки район на столицата. По думите му по този начин ПСР ще осъществи "значителен напредък".

Main Menu