Окончателно: Пирова победа на Ердоган, политическият ислям загуби в Истанбул и Анкара

01 Апр 2019 21:49

Кандидатът на опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) Екрем Имамоглу (на снимката) за кмет на Истанбул печели местните избори с 48,79 на сто подкрепа при обработени 100 процента от бюлетините, съобщи Анадолската агенция, цитирана от БТА.

Според неофициалните резултати Имамоглу печели кметския пост в мегаполиса със съвсем малка преднина пред опонента си от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Бинали Йълдъръм.

Йълдъръм, който е бивш министър-председател на Турция, получи подкрепата на 48,51 на сто от избирателите.

За Имамоглу са гласували 4 169 987 избиратели, а за Йълдъръм - 4 146 042 гласоподаватели, разлика от 23 945 гласа.

Ердоган оспорва вота в Анкара

Кандидатът за кмет на Анкара на Партията на справедливостта и развитието на турския президент Реджеп Тайип Ердоган Мехмет Йозхасеки заяви днес, че е имало много "явни нредности" в стотици урни в избирателните секции в столицата, след като съперникът му от опозицията победи на местните избори в града, предаде Ройтерс.

Мехмет Йозхасеки подчерта, че неговата партия е внесла възражение за изборните резултати в Анкара, за да победи справедливостта, а не манталитетът "ние трябва да победим".

 

Според неокончателни информации, цитирани от турските медии, Мансур Яваш, кандидат на Народнорепубликанската партия за кмет на Анкара, печели кметския пост в столицата с 50,90 процента от гласовете, изпреварвайки кандидата на ПСР Мехмет Йозхасеки, който получава 47,06 процента.

Измир, който е традиционна крепост на кемалистите, пак ще бъде управляван от опозиционната НРП, след като нейният кандидат за кмет Тунч Сойер събра 58,06 на сто от гласовете срещу 38,67 за Нихат Зейбекджи, бивш министър на икономиката, издигнат за кандидат-кмет от партията на Ердоган.

Какво показва загубата на позиции от Ердоган

Според предварителните резултати от изборите ПСР получава 51,66 процента. Загубата на позиции на президента Реджеп Тайип Ердоган на местните избори в Анкара и Истанбул обаче показва, че неговата социално-консервативна политика и политика за строителство не намира вече подкрепа в космополитните градове. Това заяви Бехлюл Йозкан, доцент по международни отношения в университета Мармара, предаде Асошиейтед прес.

Хегемонията на политическия ислям от близо четвърт век в двата най-големи града в Турция приключи, посочи Йозкан.

Основният проблем се състои в това, че Ердоган не може да спечели гласовете на хората със средни доходи, които смятат, че работата на властите в сферата на икономиката, образованието и градската администрация не се върши добре, каза доцентът.

Фактът, че все пак няма особено голям спад в подкрепата за него в национален план обаче показва, че неговият електорат все още вярва, че той ще "оправи икономиката", посочи Йозкан.

Това е нещото, което казва гласоподавателят на Партията на справедливостта и развитието (ПСР): "Да, има сериозни икономически проблеми, но Ердоган е човекът, който може да ги разреши", добави доцентът.

Какви са резултатите по региони

Управляващата Партия на справедливостта и развитието печели местните избори в 39 окръга в Турция, съобщава турската телевизия НТВ.

Според неокончателните резултати ПСР е получила най-голяма подкрепа от гласоподавателите на състоялите се вчера местни избори в повечето окръзи в страната (в Турция има общо 81 окръга). Формацията печели изборите в западните окръзи Балъкесир, Бурса, Коджаели, Сакария, Денизли, Ушак; в повечето централни окръзи, сред които Коня, Аксарай, Къръккале, Кайсери; в източните и югоизточни окръзи - Муш, Агръ, Бингьол, Битлис, Шърнак, Газиантеп, Шанлъурфа и др.

Основната опозиционна Народнорепубликанска партия печели най-много подкрепа в 21 окръга, сред които Истанбул, Анкара, Одрин, Текирдаг, Чанаккале, Айдън, Измир, Мугла, Анталия, Мерсин, Адана, Хатай.

Партията на националистическото действие (ПНД) събира най-голяма подкрепа в 11 окръга, а прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) печели в 8 окръга, сред които в източните Муш, Ван, Хаккяри, Мардин, Карс.

Турската комунистическа партия печели изборите в източния окръг Тунджели (с кандидата Фатих Мехмет Мачоглу).

Кой ще управлява граничещия с България окръг

Независимият кандидат Мехмет Сиям Кесимоглу печели местните избори в Турция в граничещия с България северозападен окръг Къркларели, съобщават турските медии.

Според неокончателните резултати Кесимоглу печели изборите с подкрепата на 37,53 на сто от избирателите, посочва телевизия НТВ.

Кесимоглу е бил член на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП), която напусна преди известно време.

Кесимоглу спечели изборите в Къркларели със съвсем малка преднина пред съперника си от Партията на националистическото действие (ПНД) Деря Булут, за когото гласуваха 36,93 на сто от избирателите. На трета позиция е кандидатът от Народнорепубликанската партия Мехмет Туна Сойкан (с подкрепата на 21,08 процента от гласоподавателите).

Спечелихме изборите. Мисля, че спечелихме с разлика от 174 гласа. Надделя разумът, спечели демокрацията, каза днес Мехмет Сиям Кесимоглу, цитиран от в. "Евренсел".

Main Menu