САЩ спират доставките на F-35 за Турция

02 Апр 2019 08:01

САЩ обявиха днес, че преустановяват временно доставките на Турция на оборудване, свързано със самолетите F-35, предадоха световните агенции, на които се позова БТА.

Целта на мярката е да бъде разубедена Анкара да се сдобие с руски противоракетни системи S-400, отбелязва Франс прес.

"В очакване на недвусмислено решение от страна на Турция, която трябва да се откаже от доставките на системи S-400, доставките на оборудване за Турция и свързаните с дейности във връзка с оперативния капацитет на F-35 се преустановяват временно", заяви говорител на Пентагона.

"Нашият диалог с Турция по този важен въпрос продължава", допълни той.

През ноември 2016 г. стана ясно за преговорите на Турция и Русия за покупката на руски системи S-400, припомня ТАСС. През септември 2017 г. от руска страна бе потвърден фактът за сключен договор, а тогава турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи за внесен аванс по сделката. САЩ се опитват да не допуснат покупката от Турция на системите.

Във вторник временният американски министър на отбраната Патрик Шанахан каза, че американското правителство продължава да държи Турция да бъде участник в програмата по създаване на F-35 и да не довежда до край сделката за системите S-400. По думите на Шанахан Вашингтон продължава да убеждава Анкара да купи американски комплекси Пейтриът вместо S-400.

Самолетите F-35 се произвеждат от компанията Локхийд Мартин. Анкара е партньор в произвеждането на самолета, припомня Ройтерс.

 

Междувременно президентите на Руската федерация и Турция - Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, обсъдиха днес по телефона въпроси, свързани с подготовката и планираното за 8 април на заседание на Съвета за сътрудничество на най-високо равнище между двете страни, съобщи ТАСС, позовавайки се на пресслужбата на Кремъл.

В разговора били засегнати въпроси на двустранния дневен ред в контекста на подготовката за планираното на 8 април осмо заседание на Съвета за сътрудничество на най-високо равнище между двете страни, отбелязаха в пресслужбата на Кремъл.

Main Menu