Екипите в Македония са открили четири тела в разбилия се самолет / първо видео от мястото/

03 Апр 2019 15:12

Последната информация от Северна Македония е, че спасителните екипи са успели да стигнат до мястото на катастрофата. Това заяви вътрешният министър Младен Маринов пред журналисти след заседание в Министерския съвет по повод разбилия се български самолет в западната ни съседка.

Открити са четири тела и са пренесени за действия на съдебна медицина. След експертизата ще бъде потвърдена самоличността им.

Извършва се оглед, за да се изяснят причините за катастрофата. Ще се извърши проверка и на техническото състояние на самолета, каза още вътрешният министър.

Този вид катастрофи са сложни за разследване, допълни той.

 

България е в готовност да предостави помощ, към момента премиерът Зоран Заев е уверил, че разполагат с ресурс да се справят с неотложните действия.

Посланикът ни в Северна Македония е в постоянна връзка с премиера Заев, увери Младен Маринов.

Припомняме, вчера следобед самолет с четиричленно българско семейство се разби в труднодостъпна местност в планината Якобица в Северна Македония. По непотвърдена информация жертвите са 49-годишен мъж, неговата съпруга и двете им деца - на 14 и 18 години. Мъжът е бил бизнесмен, който се е занимавал с чистота, сметоизвозване и разделно изхвърляне на отпадъци, а жена му е работела като адвокат. Загиналият е имал лиценз за пилотиране, като вероятно той е бил издаден от българските власти.

 

Първият сигнал за инцидента бил получен на летището в Скопие. Пилотът докладвал за изключително силна турбуленция и ниска облачност. Малко след това обаче сигналът се загубил.

По-рано днес директорът на ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация" Станимир Лешев обясни, че самолетът не е в българския регистър, тъй като е бил регистриран и поддържан Германия. По тази причина ще е необходимо да се направи връзка и с немските власти, за да се установи летателната годност на самолета

На днешното заседание на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов заяви, че още от снощи страната ни е имала готовност да изпрати хеликоптер, който да се включи в спасителната операция.

По-късно днес стана ясно, че българското посолство в Северна Македония ще окаже съдействие по идентифицирането на четиримата загинали при самолетната катастрофа, както и за посрещане на техните близки. Днес българският консул е присъствал на приемането на телата на загиналите в "Съдебна медицина" в Скопие. Очаква се идентифицирането да отнеме повече време. На мястото на инцидента не са открити документи, тъй като те вероятно са изгорели.

Main Menu