Даваме на Турция гражданин на Киргизстан

04 Апр 2019 19:49

Пловдивският апелативен съд потвърди решението на Хасковския окръжен съд за екстрадиране в Турция на 36-годишния гражданин на Киргизстан Р.Ю.

От 2007 година Р.Ю. е издирван от турските власти за "членуване във въоръжена терористична организация“ и „нарушаване на единството и териториалната цялост на държавата“. По данни от турската прокуратура през март 2007 година спецчастите са обезвредили взривно устройство на пътека край град, намиращ се близо до границата с Ирак. Върху бомбата са намерени два отпечатъка на Р.Ю., а освен това той е посочен от задържани членове на терористичната организация, като член на групата.

Престъпленията, за които се иска екстрадирането на лицето, са тежки и са наказуеми с лишаване от свобода до 30 години в Турция, а в България от 15 до 20 години лишаване свобода, доживотен затвор и доживотен затвор без замяна.

Турската страна е дала гаранции, че Р.Ю., ще бъде съден в Турция само за престъпленията, за които е издирван, като в делото няма доказателства, че ще бъде преследван заради кюрдския му произход.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Main Menu