Печат на тази страница

Полицията с акция "Лов на избиратели" в Истанбул

09 Апр 2019 16:14

Заради оспорването на резултатите от местните избори в Истанбул на 31 март от страна на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), от сутрешните часове полицията извършва масови проверки по адресна регистрация и „лов на избиратели” в истанбулския район „Бююкчекмедже”, информира електронното издание „Хаберлер”.

Ангажиран е полицейски екип от 200 души. Операцията обхваща проверка за адресната регистрация на над 11 хиляди избиратели. Изготвят се констативни протоколи и се изисква от избирателите да ги подпишат. Някои от тях отказват; искат повече пояснения и легитимация от проверяващите лица; настояват за копия от протоколите, но получават откази.

„Специалният” документ е озаглавен „Протокол за установяване на адресна регистрация”, но не е на официална бланка и няма официални подписи от упълномощени длъжностни лица. Има и редица комични случаи, предаде агенция "Фокус".

Едно от проверените лица например е разпитвано защо се намира в жилището на неговата съпруга, с която има сключен граждански брак от преди 2 години, а от една година се намира на този адрес. При друг случай става въпрос за лице, което живее от 11 години на проверявания адрес, а преди 5 години при него са се настанили неговата майка и баща му - поради здравословни причини, посочва още „Хабертюрк”.

Main Menu