Гърция може да купи изтребители Ф-35

09 Апр 2019 20:19

 

Закупуването на изтребители Ф-35 от гръцките ВВС „се проучва динамично“, заяви пред гръцката държавна телевизия ЕРТ началникът на гръцкия Генщаб генерал Христос Христодулу, предаде БНР.

Гръцките военни имат възможност да се запознаят с възможностите на самолета по време на многонационалното учение „Иниохос (Колесничар) 2019“, което започна на 1 април с участието на Гърция, САЩ, Италия, Израел и Обединените арабски емирства с обща продължителност 12 дни. В него участват 6 италиански Ф-35. Днес генерал Христодулу заяви, че Гърция очаква от САЩ в следващите две години да получи цялостно проучване за възможностите, което да включва и цената.

Миналия петък и гръцкият министър на отбраната Евангелос Апостолакис остави отворена възможността за закупуване на Ф-35 от Гърция. Цитиран от АНА-МПА, по време на учението Апостолакис каза, че наред с модернизацията на изтребителите Ф-16 гръцките ВВС са в процес на избор на нов самолет, с който постепенно да преминат към новото поколение изтребители.

Помолен да коментира информацията, че в доклад до американския Конгрес Гърция, наред с Румъния, Полша и още две страни, се споменава като потенциален купувач на Ф-35, Апостолакис отговори, че Гърция ще проучи всички параметри и че докладът в Конгреса спомага за тази възможност. Перспективата Турция да въведе на въоръжение Ф-35 в близко бъдеще предизвиква опасения в Гърция, че това ще наруши сериозно баланса на военновъздушните сили в Егейско море.

Main Menu