Огромно албанско знаме над Самуиловата крепост скандализира Охрид

29 Апр 2019 17:35

Огромно албанско знаме беше развяно на Самуиловата крепост в Охрид днес на обяд, съобщиха местният канал "Охриднет" и електронното издание МКД.

Непосредствено под македонския флаг е бил поставен няколкометров албански флаг, който се е виждал от всички страни на Охрид.

За случая е съобщено на местните органи на реда в Охрид, а от полицията разследват случая.

По информация на портал "Охрид скай" фолклорен танцов състав от Косово е поставил албанското знаме, предаде скопският телевизионен канал "1ТВ". Медията пише, че извършителите са искали да направят "танцов пърформанс". Голяма част от членовете на танцовия състав вече са задържани от полицията.

Подобен инцидент не се случва за първи път. През 2012 г. млад мъж издигна също албанското знаме на стълб на Самуиловата крепост. Година по-късно група млади албанци също опитаха да поставят албанско знаме в близост до крепостта.

За подобен вид злоупотреба се предвижда глоба от 200 до 2000 евро.

 

Самуиловата крепост е една от основните забележителности на Охрид. Тя е част от средновековна крепост, обграждала последната столица на първата българска държава Охрид, днес Северна Македония, и по-късно наречена в чест на цар Самуил.

Main Menu