Меркел и Макрон: Западните Балкани са общ ангажимент

29 Апр 2019 20:19

За положителното развитие на Западните Балкани се обявиха днес германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Емануел Макрон, съобщиха световните информационни агенции.

Те официално откриха днешната среща на върха с лидери от Западните Балкани на пресконференция, като подчертаха, че регионът е и техен приоритет.

Срещата ще се занимае основно с блокирания диалог между Косово и Сърбия.

Това е само неформална дискусия и не трябва да се очаква окончателно решение. Тя не може да замени нито преговорите за присъединяване, нито Берлинския процес, предупреди германският канцлер.

"Надяваме се на открит и искрен разговор", заяви тя.

Президентът Макрон заяви, че Франция иска да се върне към региона, от който донякъде се е оттеглил от 2000 г. насам.

Решаването на спора за името между Гърция и Северна Македония показва, че регионът може да продължи напред, каза той.

Френският президент изброи още няколко области, които ще бъдат обсъдени на срещата на високо равнище: икономическото и социално развитие на региона, неговата сигурност и борба срещу икономическата и финансовата престъпност.

Няма да решим въпроса за Косово, но се надяваме, че диалогът може да бъде възобновен и планираме да преминем през всяко възможно решение, заключи Макрон.

САЩ са ключов фактор за разрешаването на продължаващия конфликт между Косово и Сърбия. Това обяви президентът на Косово Хашим Тачи, изтъквайки неспособността на големите европейски страни да постигнат единна позиция по въпроса, съобщава "Ройтерс".

Бившата сръбска и предимно етническа албанска република Косово обяви независимостта си от Сърбия през 2008 г., почти десетилетие след кървавата война там.

 

Тачи е в Берлин, за да участва в срещата за Западните Балкани, но не очаква никакво чудо.

Тачи подчерта, че Сърбия има тенденция да се ориентира към Русия, но Косово иска да бъде част от НАТО и Европейския съюз възможно най-скоро.

Main Menu