Хиляди се събраха на митинг в Истанбул в подкрепа на опозицията

07 Май 2019 07:29

Решението на Висшия изборен съвет в Турция да касира изборите в Истанбул извади хиляди хора късно вечерта в понеделник от домовете им, те се събраха в градски парк, за да подкрепят избрания с гласовете на опозицията кмет Екрем Имамоглу.

Той призова за нощния митинг, докато очакваше окончателното решение за съдбата на вота. В 22,30 ч. в парка „Долината на живота“ в истанбулски квартал Имамоглу се обърна към многохилядното множество с емоционална реч, в която осъди скандалното решение за анулирането на вота и увери, че победата му ще се повтори отново на 23 юни, пише всекидневникът „Сьозджу“ , който е едно от малкото опозиционни издания в Турция.

Имамоглу се усъмни в мотива за решението, което членовете на Висшия изборен съвет са взели на базата на възраженията срещу съставите на секционните комисии и подчерта, че същите хора са работили и за президентските избори, и за конституционния референдум. „Излиза, че и конституцията, и президентският вот са фалшиви. Сега ви казвам – пътят ни е дълъг, вълнуваме се много, но имаме младеж, която вярва в демокрацията и е жадна за справедливост. Никой не може да попречи на този народ. Онези, които вземат решенията в тази страна, могат да бъдат премахнати или дори предадени. Но ние в никакъв случай няма да се откажем, знам, че по този път няма да бъда сам, с мен ще бъдат 16 милиона“, заяви Имамоглу.

Той предположи, че решението за касирането на вота е взето с идеята през предстоящите 45 дни да се отвлече вниманието от икономическия срив и така да се прикрият злоупотребите на властите. Избраният, но анулиран кмет на Голямата Истанбулска община заяви, че във вторник ще бъде в Анкара за среща с лидера и съпартийците си в Републиканската народна партия /РНП/, и ще вземе „най-правилното решение според Ататюрк и завещаните от него принципи“.

Имамоглу посочи, че по време на кампанията медиите са изолирали и пренебрегнали опозицията. „Сигурно от 100 години не е имало такъв медиен позор, какъвто трябваше да преживеем. Използваха Анадолската агенция за собствения си интерес, безсрамните й ръководители не публикуваха данни за резултатите цели 12 часа“, каза той.

 

„Мръсната игра, която изиграха с избраните на избори, беше одобрена от банда вътре във Висшия изборен съвет, която действаше по инструкции. Последната легитимна крепост на демокрацията – урната, беше ударена от това решение“, заяви говорителят на РНП Фаик Йозтрак след края на извънредното заседание в централата.

Лидерката на Добрата партия /коалиционен партньор на РНП/ Мерал Акшенер също свика спешно заседание на ръководството и определи решението за новите избори като „цивилен преврат“. „Не забравяйте тази дата. На тази историческа дата бе погазена волята на нацията и демокрацията в Турция беше омърсена. Това е историческата дата, на която страната ни е унизена и опозорена пред света. Жертва на този цивилен преврат е волята на народа, без значение кой за коя партия е гласувал. Ние няма да мълчим пред лицето на този преврат срещу нашата демокрация“, заяви Акшенер пред журналисти. Тя допълни, че след консултации с коалиционния партньор ще информира за съвместните действия срещу „хората, които извършиха преврата“.

Във вечерните часове след обявеното решение за новите избори в Истанбул мигновено тръгна интригата дали управляващата Партия на справедливостта и развитието отново ще посочи Бинали Йълдъръм като претендент за кметския пост. Пред журналисти партийният говорител Йомер Челик посочи, че „за вота на 23 юни няма да има радикална промяна“.

Main Menu