Папа Франциск: Северна Македония е мост между Изтока и Запада и място за срещи на множество културните течения

07 Май 2019 21:50

Северна Македония свързва Изтока и Запада, различните религиозни идентичности и етнически различия между македонци, албанци, сърби, хървати и други хора са създали мозайка според която всяко парче е от съществено значение за уникалността и красотата на цялото, обяснява папа Франциск в Северна Македония, съобщава МИА.

"Тази красота ще стане още по-очевидна до степен, в която вие ще успеете да го предадете и засадите в сърцата на идващото поколение", добави папата

Той благодари на президента и министър - председателя за посрещането и поканата да посети Северна Македония, папата поздрави представителите религиозните общности и особено католическата общност в страната, коментирайки, че е "активна и неразделна част от вашето общество, споделяйки напълно радостите, загриженост и ежедневието на хората."

Папата изразява своето щастие да посети страната за 25-тата годишнина от установяването на дипломатически отношения със Светия престол, което се случва няколко години след като страната получава своята независимост през септември 1991 г.

"Вашата земя е мост между Изтока и Запада и място за срещи на множество културните течения и въплъщава много от отличителните белези на този регион", допълва папата.

"С елегантните свидетелства за византийското и османско минало, със своите високи планински крепости и великолепни иконостаси на нейните древни църкви, които говорят за християнското присъствие от апостолските времена, Северна Македония отразява цялата дълбочина и богатството на нейната хилядолетна култура", обяснява папа Франциск.

"Но позволете ми да кажа, че тези велики културни съкровища са сами по себе си отражение на по-ценното ви наследство: мултиетническото и мултирелигиозното лице на хората, наследство от богата и наистина сложна история на взаимоотношенията, изградени през вековете."

"Тази съвкупност от културни и етнически и религиозни идентичности, доведе до мирно и трайно съжителство, в което тези индивидуални идентичности са намерили израз и са се развивали, без да отхвърлят, доминират или дискриминират другите", допълва папата.

"По този начин те създават взаимоотношения и взаимодействия, които могат да служат като пример и отправна точка за един спокоен и братски живот, белязан от разнообразие и взаимно уважение", обяснява папа Франциск и добавя, че разнообразието и реципрочното уважение са най-важните характеристики, нацията да се интегрира в Европа.

"Надявам се, че тази интеграция ще се развие по такъв начин, че да е от полза за целия регион на Западните Балкани, с неизменно уважение за разнообразието и за основните права. Тук, всъщност, различните религиозни идентичности на православни, католици, други християни, мюсюлмани, евреи както и етническите различия между македонци, албанци, сърби, хървати и други са създали мозайка, в която всяко парче е от съществено значение за уникалността и красотата на цялото."

Още веднъж подчертавайки значението за намиране на "обща основа на разбиране и уважение към достойнството на всяка човешка личност", папата коментира, че това ще осигури бъдещето на страната за мир и просперитет.

Папата също така признава филантропските усилия, положени от властите, международни агенции и неправителствени организации, които подпомагат мигранти и бежанци от различни страни от Близкия изток през 2015 и 2016 г.

"Готовността за солидарност, предлагана на онези, които са толкова нуждаещи се - които са оставили зад себе си толкова много свои близки, домове, работа и родина - ви прави чест", допълва папа Франциск.

"Надявам се, че ще оцените солидарността, която се създаде от необходимостта, така че да подкрепите всички доброволчески усилия за посрещане на многото различни форми на трудности и нужда."

 

Папата отдаде и почит на Майка Тереза, която е посветила живота си в служба на "изоставените, отхвърлените и най-бедните сред бедните."

"Родена през 1910 г. в предградие на Скопие с името Анеза Гонджа Бояджиу, тя извършва своя апостолат на скромно и пълно отдаване в Индия и чрез сестрите си стигна до най-различни географски и екзистенциалните периферии", обясни папата, призовавайки гражданите да следват нейния пример за "ангажираност, отдаденост и надежда".

Благодарейки на президента за "годишното посещение във Ватикана от официална делегация на празника на свети Кирил и Методий", папата насърчава усилията, страната да се превърне във "фар за мир, приемане и ползотворна интеграция между култури, религии и народи."

Main Menu