Абдуллах Гюл за повторните избори в Истанбул: Изпитах чувство за извършена несправедливост

08 Май 2019 08:37

Бившият президент на Турция Абдуллах Гюл разкритикува решението на Висшата избирателна комисия (ВИК) за повторно провеждане на избора за кмет на Истанбул.

В послание, което публикува в Туитър, Гюл заяви, че изпитал от това решение чувство на извършена несправедливост.

По думите му кризата с отмяната на резултатите от вота от страна на ВИК напомня кризата от 2007 г., когато Конституционният съд отмени президентския вот за Гюл и се назначи повторно гласуване.
"Сега един друг върховен съд, каквато е Висшата избирателна комисия, отмени един законен вот. Изпитах същото чувство за извършена несправедливост. За съжаление, решението на ВИК показва, че въпреки изминалото време не сме успели да напреднем нито една педя дори от тогава, много жалко", заяви Гюл.

Абдуллах Гюл е от тримата съоснователи на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) заедно с Ердоган и Бюлент Арънч.

Гюл пое премиерския пост, докато Ердоган бе в затвора, и му го предостави след освобождаването му.

Но Гюл изпадна в конфликт с Ердоган по времето на протестите за парка Гези. След изтичане на президентския му мандат пътищата им окончателно се разделиха и Гюл бе отстранен от всички структури на ПСР. Някогашните съратници се превърнаха в политически врагове.

 

В последно време в политическите кулоари се коментира, че Гюл и бившият министър на икономиката Али Бабаджан подготвят основаването на нова политическа формация като алтернатива на Ердоган.

Main Menu