Напрежението расте: Сръбски военни се придвижват към Косово, полиция нахлу в сръбската част

28 Май 2019 14:08

Президентът на Косово Хашим Тачи събра рано тази сутрин в кабинета си всички шефове на структурите за сигурност в Косово, предаде Танюг, като се позова на Радио и телевизия Косово. В кабинета на Тачи дойдоха директорът на Косовската разузнавателна служба, директорът на полицията, шефовете на правосъдните институции.

На свой ред сръбският президент Александър Вучич нареди всички части на сръбската армия да бъдат поставени в степен на пълна бойна готовност поради навлизането на косовските специални части РОСУ в населеното предимно със сърби северно Косово. По-рано и сръбското министерство на вътрешните работи постави в степен на пълна готовност специалните полицейски части.

В Белград бе свикано заседание на Съвета за национална сигурност, съобщи сръбската държавна телевизия РТС, цитирана от БТА. РТС съобщава и че е забелязано придвижване на сръбската армия и полиция към Косово.

При операция на косовската полиция срещу организираната престъпност и контрабандата около 6.20 часа е започнала престрелка между неизвестни лица и специалните полицейски части, при която са изстреляни около 200 патрона. След това са пристигнали и 15 бронирани коли на специалните косовски сили РОСУ и на полицията, които са се разгърнали по пътя от мястото на престрелката, село Доне Вараге, към Зубин поток и са съборили импровизирана барикада, поставена от уплашените местни жители. Служителите на РОСУ са хвърляли и шокови гранати. Двама сърби бяха леко ранени при стрелба в северната косовска община Зубин поток рано тази сутрин, когато РОСУ са пристигнали в района, съобщи за Танюг полицейски служител от мястото на събитието.

Местни медии и косовската полиция съобщиха, че двама полицаи са били ранени по време на полицейската акция, която предизвика напрежение със Сърбия.

 

Полицията се изправи пред съпротива, където беше арестуван високопоставен полицай, етнически сърбин. Местните сърби се опитаха да блокират пътя, но полицията събори имровизираната барикада, съобщи Асошиейтед прес.

Хората са уплашени, а местното училище и детска градина смятат да прекратят работа, каза източникът на Танюг.

Властите в Прищина съобщиха, че това е операция срещу организираната престъпност. Директорът на сръбската правителствена служба за Косово Марко Джурич заяви на свой ред, че акцията има за цел да сплаши сърбите и да предизвика паника.

В полицейското съобщение се посочва, че сред арестуваните днес има няколко полицаи и граждани, но броят им не е уточнен.

Агим Бахтири, етническият албански кмет на община Митровица, заяви, че операцията е не е срещу определена националност, а срещу "тези хора, които са причинили вреди".

Ще реагира ли ЕС, а Москва?

Президентът Александър Вучич предупреди ЕС, че Сърбия ще реагира ако косовските специални части РОСУ не се изтеглят от Северно Косово.

Днес продължава започналото вчера специално заседание на сръбския парламент по косовския въпрос, на което Вучич ще информира депутатите и гражданите на Сърбия за най-новите събития.

 

Пред депутатите Вучич заяви, че има информации, все още непотвърдени, че е пребит и задържан и един руски гражданин в Косово - Михаил Красношченко, служител в администрацията на мисията на ООН ЮНИК, предаде Танюг. Сръбските власти са информирали за това компетентните органи на руските държавни власти, добави президентът.

"Пребили са го и са го задържали, ако информацията е вярна, най-вероятно за да се подмажат на онези, които одобриха цялата акция", каза Вучич.

Ще се намеси ли НАТО

Силите на НАТО в Косово (КейФОР) тази сутрин потвърдиха, че е в ход операция на косовската полиция, която по нареждане на прокуратурата в Прищина се извършва в рамките на борбата с престъпността на цялата територия на Косово, а не само в северните общини с предимно сръбско население, предаде Танюг.

Операцията не е насочена срещу сърбите, а срещу хора, обвинени в корупция и престъпност, каза за Танюг говорителят на КейФОР Винченцо Грасо.

"Засега ние следим ситуацията, в контакт сме с властите в Прищина, но сме отворени и за комуникация със Сърбия", каза Грасо. По неговите думи, става дума за полицейска операция, каквито е имало и в миналото, и КейФОР само наблюдава ситуацията.

"Това е обсъждано и по-рано, ние не се намесваме в операции на полицията, докато не ни поискат съдействие", каза говорителят на КейФОР, коментирайки призивите на сръбски представители КейФОР да направи нещо по въпроса за операцията на косовските специални части в Северно Косово.

Main Menu