Руският дипломат, освободен след ареста в Косово, е с тежки травми по главата

29 Май 2019 07:45

Руският дипломат Михаил Краснощеков - един от двамата задържани служители на мисията на ООН в Косово (ЮНМИК), който вчера беше освободен, е бил приет в болница в Косовска Митровица с тежки травми на главата. Това съобщи главният лекар в болницата Златан Елек, цитиран от ТАСС и БТА.

Той уточни, че при тях е постъпил руски гражданин, служител на ЮНМИК, който работи в региона от 20 години. Той е получил тежки травми на главата и лицето и е в отделение за интензивна терапия в болницата.

Според Елек заедно с руснака от Зубин поток е бил докаран втори пострадал. Става дума за глухоням жител на Косово, който, както се посочва, бил пребит от специалните части с ботуши и приклади.

Преди това в болницата били хоспитализирани още двама пострадали.

По-рано заместник-говорителят на генералния секретар на ООН Фархан Хак заяви за ТАСС, че задържаният в Михаил Краснощеков е в нормално състояние след освобождаването му.

Мисията на ООН в Косово осъди задържането на двама свои служители по време на въоръжена операция на косовската полиция в населената със сърби северна част на страната. Оттам изтъкнаха, че двамата са били ранени по време на акцията, която предизвика гнева на Сърбия и повиши напрежението в региона.

Ръководителят на ЮНМИК Захир Танин призова незабавно да бъдат освободени арестуваните служители на мисията. Засега обаче беше пуснат само единият от тях.

Сръбска авиация и колона бронирана техника са забелязани да се движат в посока Косово, съобщи межудувременно ТАСС. Според информация на Танюг от военната казарма в Кралево /Централна Сърбия/ е тръгнала колона военна техника с хора и снаряжение. Сръбската агенция съобщи за най-малко един самолет МиГ-29, прелетял над Нови пазар в посока към сухопътната зона за сигурност.

Сухопътната зона за сигурност се определя от споразумението от 9 юни 1999 г. от Куманово. Зоната представлява петкилометров пояс по 382-километровата граница между Косово и Сърбия.

Преди това президентът на Сърбия приведе армията в бойна готовност заради изострянето на обстановката в Косово.

Движението на колоната е започнало към обяд в явна проява на решимост, след като специални части на косовската полиция извършиха въоръжена операция в доминираното от сърби Северно Косово, посочва Асошиейтед прес.

Нахлуването разгневи Белград, който заяви по-рано днес, че на армията е наредено да бъде в бойна готовност и да действа, ако напрежението ескалира.

Агенция Танюг съобщи, че министърът на отбраната Александър Вулин е пристигнал в казармата в Кралево малко преди колоната бронирани коли да потегли.

От пресслужбата на НАТО съобщиха, че международните сили за сигурност в Косово КейФОР са били информирани, че косовската полиция провежда голяма операция на цялата територия на Косово за извършване на арести по обвинения в корупция, съобщи още ТАСС.

Main Menu