Решителната битка за Истанбул наближава!

09 Юни 2019 17:25

 

Един от най-известните телевизионни водещи в турския телевизионен ефир Угур Дюндар отказа да бъде модератор на планиран телевизионен дебат между кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Бинали Йълдъръм и опозиционния кандидат Екрем Имамоглу, който спечели вота на 31 март за кмет на Истанбул, но мандатът му бе отнет от турската Висша избирателна комисия (ВИК). Повторните избори за кмет на Истанбул бяха насрочени за 23 юни.

Предизборните дебати между кандидати бяха много популярни през 90-те години и по традиция се излъчваха по ТРТ - турската национална радио-телевизионна корпорация. Придружени със спорове по актуални въпроси, те имаха влияние върху рейтинга на един или друг кандидат. Известни са подобни примери с покойния президент и бивш министър-председател Тургут Йозал, който с превъзходството, което демонстрира в телевизионен дебат пред опонента си, осигури победа на парламентарни избори на своята Отечествена партия.

След идването на власт на ПСР на Ердоган телевизионните дебати бяха отменени. Но преди повторните избори за кмет на Истанбул на 23 юни бе направено предложение за подобен дебат от водеща на телевизия Хабертюрк - сравнително по-либерален към опозицията телевизионен канал в сравнение с другите медии.

 

Йълдъръм отначало не даде конкретен отговор. След съответните консултации обаче говорителят на ПСР Йомер Челик обяви, че предложението е прието и се провеждат сондажи с опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) за определяне на място и време за телевизионната изява.

И докато се предполагаше, че според традицията в миналото, ТРТ ще бъде домакин, последва изненадващо изявление на Йълдъръм, който заяви, че предпочита Угур Дюндар да бъде модератор.

Дюндар е известен като опозиционер на Ердоган, коментатор е в опозиционните вестници "Сьозджю" и "Йеничаг", а негово интервю на живо наскоро с Имамоглу по опозиционна телевизия счупи всички рейтинги по гледаемост.

В първия момент Дюндар отговори положително на предложението на Йълдъръм да бъде модератор на евентуален дебат с Имамоглу. В изявление той заяви, че е поласкан от тази чест, оказана в 50-годишната му кариера на журналист, и с готовност би бил модератор, като подчерта, че ще бъде безпристрастен. В последващо изявление, което Дюндар направи, заяви, че отказва.


Редица анализатори предполагат, че разразилата се полемика всъщност има за цел да направи невъзможно провеждането на публичен дебат между кандидатите. Смята се, че евентуална отмяна е по-приемлив вариант за управляващата ПСР. Опозиционният кандидат Имамоглу има изключително голяма популярност и излизането му на телевизионен екран би спомогнало още повече за покачване на рейтинга му, казват наблюдатели.

Main Menu