Ракетите С-400 обезцениха турската лира

14 Юни 2019 08:44

 

В четвъртък турската лира поевтинява с над 1% спрямо долара и еврото, след като Анкара потвърди, че не желае да се откаже от закупуването на руски зенитно-ракетни комплекси С-400, въпреки оказваният от Вашингтон натиск, отбелязва БНР.

Агенция „Ройтерс“ напомня, че диспутът между важните съюзници в НАТО изнерви инвеститорите и доведе до обезценяване на турската лира с близо 10% в рамките на настоящата година, главно поради опасения, че покупката на Анкара на системите за отбрана С-400 ще доведат до налагането на санкции от страна на Вашингтон.

Въпреки американският натиск, включително и официалното писмо, предадено на Анкара, че страната ще бъде премахната от програмата за изтребители Ф-35, ако приеме доставката на С-400, Турция отказа да направи крачка назад.

Външният министър Мевлут Чавушоглу каза, че писмото на действащия министър на отбраната на САЩ - Патрик Шанахан няма да накара Турция да се откаже от решението си и това допринесе за поевтиняване на местната валута спрямо долара и еврото.

 

Последва изказване на турския президент Реджеп Ердоган, в което той подчерта, че въпросът за руските ракетни системи С-400 е приключен и Турция вече ги е закупила.

Щатският долар поскъпва в рамките на деня с 1,15% към 5,8725 турски лири, като за кратко тества 5,9000 нивото. В същото време еврото нараства с 1,1% към 6,6350 турски лира, като дори за кратко поскъпна до двуседмичен връх от 6,6670 нивото.

Main Menu