Молдовски политици напускат страната

15 Юни 2019 08:16

Членове и привърженици на Демократическата партия в Молдова наспускат страната, според съобщения на местни медии, цитирани от агенция Новости.

Пет частни самолета са отлетели от Кишинев. "Бягството" от страната е започнало малко след като Демократическата партия е съобщила, че се отказва от управлението, според местния канал Jurnal TV.

Медиите не посочват конкретни имена на пътувалите в самолетите, но се предполага, че сред тях е и лидерът на ДПМ Владимир Плахотнюк.

На заседанието на Националния съвет в петък Демократическата партия взе решение правителството на Павел Филип да подаде оставка. Президентът Додон педи това заяви, че не изключва представители на Демократическата партия могат да напуснат страната, въпреки че той е уверен, че това няма да ги освободи от отговорност.

Па данни на flightradar24 един самолет е отлетял към Москва, друг се е приземил в Одеса, а трети в Киев.

Искам да съобщя на всички граждани на Молдова, които днес си тръгнаха или си тръгват от Републиката, че ние няма да стоим със скръстени ръце и ще предприемем всички необходими действия, за да ги върнем. Ние имаме примера на Румъния, където някои бивши високопоставени лица се опита да се скрият в други страни и дори други континенти, но бяха върнати у дома, заяви в телевизионния канал ProTV премиерът Мая Санду.

От юни месец Молдова изпадна в политическа криза. Проруската партия на социалистите и проевропейският блок ACUM сформираха парламентарно мнозинство и излъчиха правителство. Конституционният съд обаче обяви решението за незаконно, но парламентът в отговор заяви, че Демократическата партия чрез съда се опитва да узурпира властта.

Main Menu