От Северна Македония: България постави ново условие за ЕС - Гоце Делчев

22 Юни 2019 06:31

Гоце Делчев е новото условие за получаване на дата за започване на преговори на Северна Македония с Европейския съюз. Така македонските медии тълкуват изявлението на българския премиер Бойко Борисов, че македонците трябва "да узреят" и имат още неща за поправяне, например спора дали Гоце Делчев е българин или македонец. Скопската телевизия Телма коментира, че на въпрос кога ще започнат преговорите с ЕС, Борисов е "поставил Гоце Делчев в залог".

Председателят на Съвета на посланиците Люпчо Арсовски коментира за телевизията, че изявлението на Борисов, както и използването на членството на България в ЕС, са "неподобаващи за премиер".

Става дума за изказването на Бойко Борисов ден по-рано в Брюксел. Премиерът коментира по повод отлагането на датата за начало на преговорите за присъединяването на Северна Македония към ЕС, че "македонците имат много неща да оправят".

"Нека не ме разберете грешно, но докато се спори Гоце Делчев българин ли е, македонец ли е - това дребнотемие, едни герои, които са се били за България, Македония, за родния край и най-хубавите ни песни са свързани с тях. Докато това е темата и непрекъснато опозицията ще ме подпитва какво прави (двустранната) комисия - нека узрее. Трябва ни време да си довършим работата на комисията. При преговори (за присъединяване към ЕС) влизаме в друга хипотеза - ще кажат "България ни спря" или "България ни пречи". Това не мога да допусна. България направи всичко и те се изстреляха в небето. Сега те трябва да направят компромиса по комисията и антибългарската реторика", заяви премиерът.

Сръбските медии припомнят, че въпросът чий е Гоце Делчев попадна в центъра на вниманието преди две седмици, когато смесената комисия за историческите въпроси не постигна съгласие за общо честване на революционера. Тогава българският външен министър "се закани", че България ще напусне комисията, а преди това вицепремиерът Красимир Каракачанов "заплаши", че Северна Македония няма да стане членка на ЕС, ако не приеме, че Делчев е българин, посочва телевизия Телма.

Порталът "Вечер" цитира изказването на премиера Борисов в статия, озаглавена "Ново, българско условие за ЕС: Подпишете, че Гоце Делчев е българин", добавяйки "Ще остане ли нещо от Македония?".

Електронното издание "Република" пише: "Дали промененото име ще бъде достатъчно? България наложи Гоце Делчев като условие за дата за преговори с ЕС".

 

Обратно на медиите премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви, че Борисов е доказал голямото си приятелство към съседната страна.

"Българският премиер Бойко Борисов е доказал голямото си приятелство към Република Северна Македония в много изключително важни моменти, заяви днес премиерът на Северна Македония Зоран Заев, отговаряйки на въпрос на журналист дали е "добросъседство" това, което е казал Борисов", заяви Заев, цитиран от агенция МИА и БТА.

Премиерът на Северна Македония припомни, че двете страни имат договор за приятелство и в него са приели, че част от тяхната история е обща, и са поели задължение да се посветят на бъдещето и "да затворят отворените въпроси, които са останали зад тях".

"Убеден съм, че ще намерим решение на този отворен въпрос, който в момента се обсъжда в обществеността", каза Заев.

"Гоце Делчев се е самоопределял като българин и в същото време се е борел за независима македонска държава, заяви президентът на Северна Македония Стево Пендаровски в интервю за емисия на телевизия Алсат-М, цитирано от агенция Нетпрес и БТА.

Пендаровски каза, че става дума за два неоспорими исторически факта, и предложи това като компромисен подход към образа и делото на революционера, чието определяне предизвика напрежение между София и Скопие през последните дни и заплашва отново да обтегне отношенията между двете страни, посочва Нетпрес.

"През последните няколко седмици имах интензивна комуникация с хора, които разбират от тези неща, защото аз съм сигурен, че това постепенно става политически проблем. Твърдя, че това тепърва ще става политически проблем, ако подходът от българска страна продължи да бъде такъв. Значи, безспорна историческа истина е за всички, които имат малко познания от този исторически период, че Гоце Делчев се е самоопределял като българин. Но не е ли историческа истина, и то стопроцентова, че Гоце Делчев се е борел за македонска държава? Автономия, независима държава, дори накрая е оставил завет неговите кости да почиват в независима Македония", каза Пендаровски в интервюто.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел заяви днес, че ще направи всичко възможно през октомври да се определи дата за преговори на Северна Македония с Европейския съюз, предаде Танюг.

Меркел добави, че е въпрос на няколко седмици и че ще използва цялата си политическа тежест за решаване на този въпрос.

Датата за започване на преговори за членство на Северна Македония и Албания в Европейския съюз трябваше да бъде определена на среща на лидерите на ЕС тази седмица, но решението бе отложено "по технически причини", тъй като германският Бундестаг не успя да одобри такова решение.

Много депутати от Бундестага, както и управляващият Християндемократически съюз съобщиха, че няма причина за безпокойство и Северна Македония със сигурност ще получи дата, само че след два месеца.

Албанският премиер Еди Рама се опасява, че главната цел на опозицията в страната е да попречи на започването на преговори по присъединяване към ЕС.

В интервю днес за Асошиейтед прес Рама, който е и лидер на управляващата Социалистическа партия, заяви, че местните избори, планирани на 30 юни, ще се произведат по план, въпреки съпротивата на опозицията и политическото напрежение от средата на февруари насам.

Страните от ЕС отложиха началото на преговорите по присъединяване с Албания и Северна Македония, въпреки предупрежденията, че едно отлагане може да подкопае усилията за реформи и стабилността в балканския регион.

Десноцентристките партии в Албания са против произвеждането на местните избори и от месеци настояват за предсрочни парламентарни избори, като обвиняват правителството в изборни измами и други нередности.

Рама не предложи друго решение, освен "че е време да чуем народа", отбелязват АП и БТА.

Main Menu