Недоволство сред съпартийците на Ердоган, назрява ли бунт?

28 Юни 2019 08:22

Срещу свикналия да побеждава Ердоган изглежда назрява бунт в собствената му партия. Твърди се, че негови бивши съпартийци ще обявят създаването на нова партия най-късно през октомври, съобщава Дойче веле.

Властта на Ердоган се клати. На последните комунални избори в края на май управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) все още беше първа политическа сила в страната, но избирателите в големите градове масово започнаха да ѝ обръщат гръб. Освен Истанбул, ПСР тогава загуби и редица други големи метрополии като Анталия, Адана, Диарбекир, Измир и дори столицата Анкара. Това показва, че подкрепата на турските избиратели за властта на Ердоган се топи.

Не се вижда краят на кризата

Решаващият фактор за поражението на ПСР в многобройни градове бе икономическата и валутна криза, която поставя на изпитание турските граждани още от лятото на 2018. Високата безработица върви ръка за ръка с експлозивно нарастване на цените на основните храни, сред които и тези на лука и останалите зеленчуци, което силно разгневи турците. А във времена на икономическа криза дори и поддръжниците на правителството не са склонни да толерират разхищения и злоупотреби с парите на данъкоплатците.

Тъкмо този факт умело бе използван от Екрем Имамоглу, спечелил кметската надпревара в Истанбул. На всеки предизборен митинг кандидатът на опозицията не пропускаше да спомене и за разхищенията на градските власти в Истанбул. И не случайно. По думите на германския политолог Кристиан Бракел от фондация "Хайнрих Бьол", съмнителните преплитания между политика и икономика в Турция са достигнали невиждани досега размери.

Ще се разцепи ли ПСР?

Турците дълго време търпяха това, защото се смяташе, че просто няма алтернатива на Ердоган и неговата ПСР. Но ето, че сега се появи алтернатива. А и в самите редици на ПСР подкрепата за Ердоган очевидно се топи. Напоследък много се говори за бунт срещу Ердоган и за създаването на нова дясна партия от "разколници". Факт е, че досегашни сподвижници на турския президент, като бившия президент Абдуллах Гюл и бившия министър на икономиката Али Бабаджан, изразяват необикновено остри критики срещу Ердоган. Твърди се, че бившият вътрешен министър Бешир Аталай също спада към тази група от потенциални отцепници.

Вестник "Ди Велт" например съобщава, че създаването на новата партия се готви на бързи обороти. От средите около Гюл се дочувало, че Али Бабаджан ще поеме ръководството на тази нова партия, а самият Гюл бил зает с цялата организационна работа около създаването ѝ. Турският журналист Емин Чапа дори твърди, че Бабаджан вече посещава курсове по реторика, за да се подготви за новата си задача. Според германския ежедневник, новата партия ще излезе на политическата сцена най-късно през октомври.

Ореолът на Ердоган губи блясък?

Моментът за създаване на нова партия от отцепници на ПСР никога не е бил толкова благоприятен, както сега. Защото ореолът на "непобедимия Ердоган" изгуби своя блясък. Свикналият да побеждава президент никога досега не е преживявал повече неуспехи и провали.

Все още обаче е трудно да се предскаже дали властта на Ердоган наистина залязва. Защото най-важните институции на страната - сред които са армията, правосъдието и медиите - са под негов контрол. Властта на Ердоган може и да се пропуква, но през последните 17 години, откакто управлява Турция, той направи всичко, за да я бетонира.

Main Menu