Уволниха шефа на централната банка в Турция

06 Юли 2019 21:00

Уволниха управителя на централната банка в Турция, заради задълбочителите се политически различия между правителството и банката в условията на икономически спад, нестабилност на валутата на лирата и високата инфлация, предаде "Ройтерс".

Мурат Четинкая управлявал банката от април 2016 г. Той е отстранен от поста и за негов заместник е назначен Мурат Уйсал.

Не е посочена официална причина за уволнението, но през последните седмици пазарите спекулираха, че Четинкая може да бъде изтласкан от правителството заради нежеланието му да намалява лихвите.

Централната банка е била подложена на натиск от президента Ердоган да понижи лихвените проценти, за да съживи икономиката, която се свлече в рецесия по-рано тази година.

Турската икономика се сви рязко за второто тримесечие на тази година, като наказателна валутна криза, а покачващата се инфлация и лихвени проценти оказаха тежък удар върху общата продукция.

По думите на анонимен правителствен служител, цитиран от "Ройтерс", Ердоган е бил недоволен от лихвения процент, като решението на банката през юни да запази лихвените проценти допълнително е оказало влияние върху проблема с шефа на банката Четинкая.

Други два правителствени източника съобщават на Ройтерс, че различията между правителството и губернатора за провеждането на паричната политика са се задълбочили през последните няколко месеца.

Ердоган, чийто зет е министърът на финансите, многократно са критикували централната банка, че поддържа високи темпове.

Според запознати със случая служители президентът и финансовият министър са поискали оставката на Четинкая, но е напомнил за независимостта на банката и отказал да подаде оставка.

В изявление от централната банка заявяват, че тя ще продължи да работи независимо и че новият губернатор ще се фокусира върху поддържането на ценова стабилност като основна цел.

Main Menu