Вестник "Нова Македония": Бъдещето на Преспанското споразумение е в ръцете на Мицотакис

09 Юли 2019 05:45

 

След убедителната победа на Нова демокрация и нейния лидер Кириакос Мицотакис на изборите в Гърция мнозина експерти и познавачи на политическата обстановка в Северна Македония, Гърция и региона отварят въпроса за бъдещето на Преспанския договор, пише в. "Нова Македония", цитиран от БТА.

Според "Ню Юръп" е несъмнено, че на новото правителство на Нова демокрация ще бъде необходимо време, за да се организира по отношение на външната политика, особено поради чувствителния въпрос със Северна Македония, пише изданието. Предполага се, че новото правителство няма да се съгласи с Вашингтон за ползите от Преспанското споразумение, твърдения за ползи, с които Нова демокрация не се съгласяваше. Очаква се напрежението около този въпрос да бъде повишено, особено ако гръцката страна изпълни обещанията на Мицотакис от миналата година. Трябва да се очаква и допълнително напрежение с Вашингтон, ако новото гръцко правителство временно замрази двустранните отношения със Скопие и поиска ревизия на Преспанския договор, пише "Ню Юръп".

През февруари в Кожани новият премиер Мицотакис заяви, че ще използва правото на вето по пътя на Северна Македония към ЕС, ще се бори да защити гръцките македонски продукти и ще предложи силен план за развитие на Северна Гърция. Месец по-късно лидерът на Нова демокрация заяви точно обратното - на дискусия по време на икономическия форум в Делфи той каза, че ще зачита международния договор от Преспа, макар той изобщо да не му харесва.

Голяма част от познаващите обстановката очакват опитният бивш евродепутат Йоргос Кумуцакос да поеме министерството на външните работи. В миналото той често пъти критикуваше договора от Преспа, обещаваше нови преговори с Македония и подписване на нов договор, който да бъде освободен от всеки елемент, подхранващ иредентизма на Скопие и опасния национализъм на различни екстремни кръгове.

От македонска страна предстои да се види какво отношение ще има правителството на Зоран Заев към новото гръцко правителство, имайки предвид сътрудничеството на македонския премиер с Алексис Ципрас, посочва скопският вестник

Main Menu