И Хърватия е готова да приеме еврото

09 Юли 2019 05:56

Хърватия "изпрати официално писмо за намерение за присъединяване към Европейския механизъм за обменни курсове ERM 2 и Европейския банков съюз". Това е първият етап от присъединяването на страната към еврозоната. Това бе съобщено в понеделник на пресконференция след заседание на Еврогрупата. Новината съобщи нейният председател Марио Сентено.

"Това е първата стъпка към присъединяването към еврозоната. Приветстваме решението на хърватското правителство да се присъедини към еврото и ние ще я подкрепим по този път", каза Сентено.

Експерти очакват Загреб да приеме еврото не по-рано от 2023 г. Същият времеви период е предвиден и за Бългaрия.

Еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси заяви, че ходът на Загреб е "вот на доверие за еврото".

Хърватия се ангажира да подготви почвата за Европейската централна банка да поеме банковия надзор в страната. Балканската държава също така се ангажира да приложи реформи в правилата за борба с изпирането на пари и да направи публичната администрация по-ефективна и по-евтина, се посочва в изявлението на Еврогрупата.

ЕЦБ и Европейската комисия ще наблюдават прилагането на тези ангажименти в процес, който се очаква да продължи една година.

След това Хърватия ще се присъедини към Европейския валутен механизъм (ERM-2), където ще остане поне две години, преди да започне практическа подготовка за присъединяване към еврозоната, процес, който отнема около една година.

Main Menu