Борисов към сръбския премиер Бърнабич: Толкова ви обичам, но нищо не съм рекъл

09 Юли 2019 10:47

Толкова ви обичам толкова са ми приятели, как може да ме разбере по начин, по който… Викаме си посланици, правиме си… а нищо не съм рекъл." Така премиерът Бойко Борисов се обърна към сръбския министър-председател Ана Бърнабич след вечеря в известния ски-курорт Яхорина.

Двамата разговаряха в рамките на работната вечеря в Сараево на държавите от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, а видео след срещата разпространи Министерският съвет. Борисов и Бърнабич обсъдиха появилото се дипломатическо напрежение между София и Белград заради коментари за статута на Косово.

Искрите се появиха след реакция на сръбския външен министър Ивица Дачич на изказване на Борисов, че новият представител на Евросъюза по външна политика испанеца Жозеп Борел няма да защитава националната политика на Испания за Косово, а европейската. (Испания не признава независимостта на Косово, както и Гърция, Кипър, Румъния и Словакия. България и още 23 страни-членки на ЕС са признали косовската независимост, а ЕС е посредник в диалога за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина.)

 

Дачич заяви: "Бойко, нека ти кажа нещо: позицията на Европейския съюз не е, че Косово е независима държава! Ти, Бойко, трябва да зачиташ позицията на Европейския съюз, а не да държиш лекции на Борел! Какво значи това безобразие? На какво прилича това!? До тук ми дойде вече. Да не говорим, че преди няколко месеца получи и медал от нас!".

Пред сръбския си колега Борисов обясни, че никога не е имал лоши намерения към Сърбия, нито пък е търсил намеса във вътрешни ѝ работи.

Main Menu