Румъния блокира доставка на руски танкове за Сърбия

26 Юли 2019 16:28

Румъния отказва да издаде разрешително за транзитно преминаване по река Дунав на руски оръжия към Сърбия, поради санкциите, наложени от ЕС във връзка със ситуацията в Украйна, съобщава румънското външно министерство, цитирано от ТАСС.

"За издаване на лиценз за транзит за превоз на военни материали (според закона лицензът може да бъде издаден само на румънски оператор) трябва да бъдат изпълнени редица условия", обясни МВнР.

"Едно от тях е, че услугите на румънския оператор се предоставят въз основа на транзитен лиценз, не трябва пряко или косвено да отговарят на интересите на физическо или юридическо лице, институция или организация от Руската федерация или да бъдат предназначени за използване в Руската федерация (в съответствие с Решение на Съвета на ЕС 2014/512 / PESC) ограничителни мерки, като се вземат предвид действията на Руската федерация за дестабилизиране на положението в Украйна, което е част от вътрешното законодателство на Румъния)".

"Това условие не е изпълнено в тази ситуация, така че съответният лиценз не може да бъде предоставен от компетентните румънски органи", заяви румънското външно министерство.

Според румънския телевизионен канал Digi 24, 30 танка и 30 бронетранспортьора са изпратени въз основа на договор между Белград и Москва, но румънските власти са задържали и конфискували техниката.

Main Menu