Гърция затегна условията за медицинска помощ за чужденци

23 Авг 2019 19:05

Министерството на здравеопазването на Гърция затегна условията за медицинска помощ за чужденците. Не е задължително, но ще ви спести средства, ако си носите европейската здравна карта в Гърция, съобщава БНР.
В същото време министерството на труда започва истинска война срещу недобросъвестни работодатели, които не осигуряват работниците. Най-чести са случаите при наемане на чужденци.

Носете си европейските здравни карти, когато идвате в Гърция. Дано да не ви се наложи, но все пак човек трябва да помисли и за случаи, когато е необходима лекарска помощ.

По нареждане на министъра на здравеопазването Василис Кикиляс услугата в държавна болница за чужденците е платена, като сметката ще се изпраща на застрахователната агенция. Тази наредба е в сила от години, но често не се прилагаше, което доведе до дефицит на средства в държавните болнични заведения.

„На никого няма да се откаже лекарска помощ“, подчерта министър Кикиляс, но без здравна осигуровка, която се доказва с карта, пациентите ще плащат на място след приключване на лечението.

От здравното министерство в Атина допълват, че при липса на здравна карта след като плати, пациентът ще получи всички необходими документи, за да възстанови средствата от здравната каса в страната си.

 

Безплатна остава здравната услуга само за бежанци и мигранти, които пребивават легално в страната.

Main Menu