Разпадна се управляващата коалиция в Румъния

27 Авг 2019 08:42

Управляващата коалиция в Румъния се разпадна. Тя управляваше страната от 2016 г. Новината беше съобщена от съпредседателя на Алианса на либералите и демократите Калин Попеску-Търичану.
Той обоснова прекратяването на сътрудничеството със социал-демократите с това, че не са консултирали с партньорите си редица свои решения, което е довело да загуба на доверието.

 

Попеску-Търичану поиска министрите от Алианса на либералите и демократите да се оттеглят от правителството.

 

Премиерът Виорика Дънчила, която е излъчена от Социал-демократическата партия, заяви, че няма да подаде оставка.

 

В профила си във Facebook тя обяви, че социал-демократите ще продължат да изпълняват ангажиментите си в правителството, но при подкрепата на депутати от други партии.

 

За да избегнат предсрочните избори социал-демократите ще трябва да намерят нов коалиционен партньор. Те разполагат с 205 места в 465-местния парламент.

Редовните парламентарни избори трябва да се състоят в края на 2020 г.

 

Конфликтът между коалиционните партньори се изостри, след като социалистите решиха да номинират Виорика Дънчила за президент на страната на предстоящите избори, които ще се проведат на 10 ноември тази година. Действащият държавен глава Клаус Йоханис - последователен критик на правителството, също ще участва в изборите в опит да спечели втори мандат.

Main Menu