Турция съкращава персонала в „Инджирлик“, САЩ намаляват военнослужещите си

02 Сеп 2019 22:15

 

До 150 служители на авиобазата „Инджирлик“ в турската провинция Адана ще загубят работата си заради съкращаването на броя на американските военнослужещи.

От профсъюза Turk Harb-Is съобщиха, че към момента на различни позиции на авиобазата работят около 780 турски граждани.

„Бяхме уведомени за скорошното прекъсване на договора с част от персонала заради намаляването на броя на военнослужещите. Според нас няма никакво съкращаване на обема на работата, но ръководството на авиобазата се придържа към друга позиция. За момента не е ясно за кого става дума. Уволненията ще бъдат направени до 30 септември“, съобщиха от синдиката, цитиран от Анадолската агенция.

През последните месеци отношенията между Турция и САЩ се усложниха значително. Една от причините е доставката на руските зенитни ракетни комплекси С-400. Вашингтон се обяви против тяхната покупка и дори заплаши Анкара със санкции. Участието на Турция в програмата за производството на изтребителя от пето поколение Ф-35 беше спряно.

В отговор турският президент Реджеп Тайип Ердоган посети миналата седмица Русия, където разгледа руските изтребители С-35 и Су-57. На съвместната пресконференция с президента Владимир Путин дори бе обявено, че двете страни могат да разширяват военно-техническото си сътрудничество.

Ердоган продължава да твърди, че Турция няма намерение да напуска НАТО, но подчерта, че страната му разглежда и други възможности за закупуване на военна техника, ако САЩ продължат да отказват доставката на Ф-35. /БГНЕС

Main Menu