Бабиш: Volkswagen отива в Турция

04 Сеп 2019 13:01

Volkswagen планира голяма инвестиция в Турция, заяви чешкият министър-председател Андрей Бабиш. Той направи това изявление на вчерашната пресконференция след срещата си с турския президент Ердоган в Истанбул., предаде Факти.бг.

„Чешката република е важен производител на авточасти. В това отношение ние имаме лидерска позиция и със сигурност бихме искали да си сътрудничим", каза Бабиш.

"Volkswagen е почти готов"

 

Тези дни агенция Ройтерс научи от вътрешни източници във Volkswagen, че Турция има добри шансове да получи новия завод на германския автомобилен гигант, който ще се изгражда в Източна Европа. Автомобилният концерн от Волфсбург вече е почти готов да инвестира 1 милиард евро в тази страна, заявиха цитираните вътрешни източници. Те поясниха, че в момента с властите се водят разговори около един специален данък за автомобилите, който е валиден в Турция.

Volkswagen вече от месеци търси площадка за новия си завод, а България дълго време беше смятана за една от дестинациите с най-големи шансове за успех.

Недостатъците на Турция

Решението да се строи в Турция е политически оспорвано. ЕС обвинява Ердоган, че орязва свободата на словото и правото на демонстрации. Volkswagen знае за тези недостатъци, но възразява с аргумента, че Турция вече от години е кандидат за членство в ЕС.

Main Menu