Ройтерс: След важна среща с Ердоган VW реши да прави завод в Турция

05 Сеп 2019 20:41

Турция е все по-уверена, че германският автомобилен производител „Фолксваген“ ще изгради новия си завод на нейна територия. Съответното убеждение се е засилило след „изключително положителна" среща между високопоставен представител на на компанията и президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, проведена по-рано през седмицата, съобщи Ройтерс, като се позова на три свои неназовани източника.

Агенцията съобщи миналата седмица, че двете страни водят разговори по въпроса за данъците на автомобили в Турция, за да приключат инвестицията от един милиард евро. Германският концерн, който обмисляше и България като вариант за инвестицията, не е обявил окончателното си решение, но източниците тса категорични, че „Фолксваген“ е настроен положително към избора на Турция, пише агенция Фокус.

Ердоган и високопоставен служител на компанията са договорили уреждане на повечето проблеми по време на среща тази седмица, разкри турски източник, запознат с въпроса. Представител на „Фолксваген“ на свой ред разкрива, че Ердоган се е срещнал с главния изпълнителен директор на компанията Херберт Дийс.

„Преди имаше някои малки проблеми, като например данъчните договорености върху автомобилите, които ще се продават. На срещата беше постигнато почти пълно съгласие “, казва турският източник. „Ако няма проблем в последната минута, инвестицията ще бъде направена в Турция".

Високите данъци в Турция за по-големите автомобили ограничават повечето купувачи и местните производители до по-малки размери на двигателя. През 2018 г. автомобилите с двигатели под 1,6 литра съставляват 96% от пазара в Турция. Анкара се опитва да намери формула за справяне с проблемите на „Фолксваген“, без да поставя в неизгодно положение другите производители на автомобили.

Основни компании като Fiat (FCHA.MI), Renault (RENA.PA), Ford (F.N), Hyundai (005380.KS) и Toyota (7203.T) са произвели над 1,3 милиона моторни превозни средства в Турция през миналата година.

Чешкият премиер Андрей Бабиш заяви във вторник по време на посещение в Анкара, че „Фолксваген“ ще прави голяма инвестиция в Турция.

 

Втори източник от „Фолксваген“ заявяна, че все още трябва да се изяснят само незначителни въпроси, главно по данъчните въпроси. Очаква се споразумението да бъде постигнато след няколко седмици, а заводът се предвижда да бъде построен в западната провинция Маниса.

„Вече няма проблем да мислим, че инвестицията ще бъде направена в Турция. Това решение ще бъде обявено скоро, след като бъдат направени окончателните корекции“, уверява втори турски източник.

Main Menu