Турският дипломат №1 на консултации в Кипър

07 Сеп 2019 08:18

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу пристига днес в окупираните територии на Кипър. Той ще започне своеобразни "консултации" с местната власт, като в понеделник му предстоят срещи с представители на политическото ръководство на кипърските турци , съобщава БНР.

 

Визитата му идва след неуспешната, близо едноседмична мисия на специалния пратеник на ООН Джейн Хол Лют в Кипър. След шест кръга консултации и неформална съвместна среща вчера вечерта в Никозия, лидерите на двете кипърски общности не успяха да се споразумеят за техническо задание, което трябва да формира основата за възобновяване на преговорите по Кипърския въпрос.

Въпреки неуспеха Джейн Хол Лют напусна Кипър, изразявайки надежда, че двамата кипърски лидери - президентът на Кипър Никос Анастасиадис и лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ - ще успеят да насърчат ефективен диалог.

"През седмицата имахме сериозни дискусии, които бяха много фокусирани. Това е непрекъснато усилие и двамата лидери са решени да продължат този процес", посочи Джейн Хол Лют в изявлението си след последната неформална среща.

От своя страна Никос Анастасиадис коментира, че "не е разочарован, защото процесът е в ход".

Според лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ "страните са съгласни, че усилията за завършване на заданието ще продължат".

В близко време предстои Джейн Хол Лют да представи доклад на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, на чиято база той да вземе решение за начина, по който ще се движи процедурата.

Припомняме, че близо една трета от остров Кипър е окупирана от турски войски по силата на Гаранционния договор от 1960 година. Създадена е Севернокипърска турска република, призната единствено от Република Турция. Окупираните територии са разделени чрез "зелена линия", дълга 180 км и охранявана от войски на ООН. Тази своеобразна граница минава през столицата Никозия, която е последната разделена столица в света след падането на Берлинската стена. През 2007 година части от нея са разрушени откъм южната ѝ половина.

Main Menu