Гръцкият туризъм може да изгуби до 500 млн. евро от фалита на "Томас Кук"

24 Сеп 2019 13:19

Икономическите загуби за гръцкия бизнес в туристическата индустрия от срива на британската туристическа фирма "Томас Кук" се оценяват между 250 до 500 милиона евро, съобщава гръцката туристическа конфедерация SETE, цитирана от "Катимерини".

SETE предлага мерки за защита на гръцкия бизнес, включително освобождаване от плащането на ДДС по несъбрани фактури от "Томас Кук", освобождаване от плащането на таксата за нощувка за туристите на компанията и понижаване на ставката на ДДС за туристически пакети.

"Правителството трябва да осъзнае мащаба на проблема и да вземе незабавни решения за подкрепа, за да избегне очаквания ефект на доминото", коментира президентът на SETE Андреас Андреадис.

"Нашият туризъм никога досега не се е сблъсквал с такъв мега-фалит. Това е труден случай с огромни разходи и много последствия, които изискват спокойствие и добро сътрудничество от всички страни."

Андреадис призовава всички, които работят в туристическата индустрия, да се отнасят към засегнатите туристи с "уважение и щедрост".

Около 50 000 туристи остават в Гърция, основно на островите, според министърът на туризма, като са резервирани допълнителни полети, за да се улесни връщането им у дома.

Властите заявяват, че туристите, предимно британци, са на островите Закинтос, Кос, Корфу, Скиатос и Крит, като са засегнали индустрия, представляваща около една четвърт от гръцката икономическа продукция.

Main Menu