Заев: В интерес на България е да сме член на ЕС и НАТО

04 Окт 2019 11:10

 

В интерес на България е да сме член на НАТО и да влезем в ЕС. Това заяви пред парламента в Скопие македонският министър-председател Зоран Заев, цитиран от вестник "Слободен печат".

Македонската медия съобщава, че последните изявления на България относно историческите въпроси са разтревожили опозицията в Северна Македония.

На днешното заседание депутатката от ВМРО-ДПМНЕ Магдалена Манаскова попита премиера Заев дали има план Б, в случай че България блокира Северна Македония. Тя се поинтересува и какво работят смесените комисии.

Македонският премиер обясни, че по определени исторически въпроси все още има разногласия.

"В интерес на България е да сме член на НАТО и да влезем в ЕС. Това носи икономически интерес за България, други интереси като култура, образование ... и със сигурност е в наш интерес", заяви Заев.

Той призна, че няма план Б, ако България реши да блокира пътя на Северна Македония към Евросъюза.

Припомняме, миналата седмица държавният глава свика спешна консултативна среща по темата Северна Македония, след като стана ясно, че последната среща на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси, която се състоя на 13 септември, беше определена като "най-безплодната", тъй като на нея отново не бе постигнато единодушие относно въпроса с Гоце Делчев. В последно време преговорите за общата история на България и Македония започнаха да буксуват.

Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов първи оповести, че комисията за решаването на въпросите за общата история с Македония не работи. Той призова страната ни да постави ултиматум на Македония - ако те не се примирят с въпросите от общата ни история, България да не подкрепя Македония за ЕС. Освен това и заплаши, че ВМРО може да излезе от управлението. Според него Македония само използва България за членство в ЕС и НАТО. /news.bg

Main Menu