ЕС заплашен от по-голяма мигрантска вълна от 2015-а

07 Окт 2019 08:50

Растящият брой на мигрантите по гръцките острови сочи, че може да има нов прилив на мигранти към Европа, дори по-голям от този през 2015 година. Това каза германският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер, цитиран от ДПА и БТА.

Министърът отправи предупреждението след пътувания до Турция и Гърция във връзка с напрежението за миграцията, след като миналия месец Атина предупреди за растящ брой пристигащи мигранти от Турция.

Зеехофер призова към по-голяма солидарност от европейските партньори. Трябва повече да помогнем на европейските си партньори за контрол над външните граници на ЕС. Оставихме ги сами твърде дълго, посочва той за неделното издание на в. "Билд".

"Ако не го направим, ще наблюдаваме бежанска вълна като през 2015 година", допълни министърът.

Той се зарече да работи с новия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, за да направи всичко възможно да се предотврати повторение на случилото се.

През 2015 г. и 2016 г. Германия прие над 1 милион бежанци. Оттогава броят на пристигащите годишно намалява.

ЕС сключи споразумение с Анкара, която се съгласи да попречи на мигрантите да продължават към блока, а Брюксел обеща 6 милиард евро за подкрепа на бежанците в Турция.

 

Броят на пристигащите на гръцките острови обаче остава голям. Вчера гръцката брегова охрана е прибрала 85 мигранти от малкия остров Фармакониси. От Самос, Кос и Лесбос са прибрани 89 души, а други 37 са открити близо до пристанището на Александруполис.

Според агенцията на ООН за бежанците през първите девет месеца на тази година от Турция на гръцките острови са се прехвърлили повече мигранти, отколкото през цялата 2018 година.

Main Menu