Хладилният камион с мигранти в Гърция е с българска регистрация

04 Ное 2019 21:49

Гръцката полиция, която откри днес 41 мигранти, мъже и момчета, в хладилен камион, обяви, че превозното средство е с българска регистрация.
Камионът е пътувал по автомагистрала в Северна Гърция, след като най-вероятно е влязъл в страната от съседна Турция, предаде БТА, цитирайки Ройтерс и АП.

 

От кадри на гръцки медии ясно се вижда, че камионът е с българска регистрация - пазарджишка. Камионът е регистриран на името на транспортна фирма, съобщава БНТ, позовавайки се на свои източници. Търговският регистър обаче показва, че фирмите с такова име в България са две - в Пазарджик и в София. Собствениците на пазарджишката фирма са отрекли камионът да е техен.

 

Мигрантите, повечето от Афганистан, са живи и невредими, съобщи полицейски представител, като добави, че хладилната система на камиона не е била включена. Освен афганистанците в камиона е имало един иранец и един сириец, а шестима от мигрантите били непълнолетни. Полицията съобщи, че осем мигранти от камиона са имали дихателни проблеми, но другите нямали оплаквания.

 

Полицията спряла камиона близо до град Ксанти за рутинна проверка. Шофьорът, 40-годишен грузинец, бил арестуван, а мигрантите - отведени в близкото полицейско управление за идентификация.

 

Припомняме, че миналият месец в Англия бе открит хладилен камион с 39 трупа, който отново бе с българска регистрация и собственици от Ирландия.

Main Menu