ЕС реже 1 млрд. евро от помощта за Турция

04 Ное 2019 21:57

Европейският съюз намали с общо 1,2 милиарда евро средствата, отпускани на Турция от 2017 г. насам, съобщи в понеделник Euro News Turkish.

Съкращенията са в резултат от липсата на напредък на Турция в реформите и основните права и свободи, съобщи високопоставен служител в Европейската комисия (ЕК).

В годишния доклад на ЕК от май се казва, че Турция показва значителноотстъпление по отношение на върховенството на закона и съдебната система, основните права, икономическите институции, антикорупционните мерки, свободата на медиите и други области.

През 2018 г. ЕС намали с 759 милиона евро или 40 процента от отпуснатия бюджет предприсъединителна финансова помощ за Турция.

Докато дискусиите за бюджета на ЕС за 2021-2027 г. продължават, финансовата помощ за Турция може да бъде допълнително намалена, ако страната не проведе реформи.

Турция се обяви за защитник на Европа и НАТО
Турция се обяви за защитник на Европа и НАТО

Турското министерство на отбраната осъжда САЩ за арменците и Франция за кюрдите

Европейският парламент призова лидерите на ЕС да прекратят официално преговорите за присъединяване на Турция през март.

Турция за първи път кандидатства за членство в ЕС през 1987 г., като официалните преговори за присъединяване започват през 2005 година.

Преди ден Турция се обяви за защитник на Европа и НАТО, след като Камарата на представителите на САЩ призна събитията от 1915 г. за геноцид срещу арменците и прие резолюцията на френския парламент относно операцията в Сирия.

Main Menu