Сърбия няма да купува системи С-400

06 Ное 2019 08:12

Сърбия няма намерение да купува руски зенитни ракетни системи С-400. Това заяви във вторник по националната телевизия РТС президентът на републиката Александър Вучич.

На въпрос за възможни американски санкции, ако Белград придобие С-400, той отговори: "Това, което видях, е впечатляващо оръжие. Нямаме намерение да купуваме [системата S-400], тъй като нямаме пари за плащане за нея, предвид изграждането на магистрали и многобройните проекти ".

"Знаеш ли, че когато имаш такова оръжие, вече никой няма да те нападне. Където е С-400, нито американски пилоти, нито някой друг лети: израелски пилоти не летят над Турция или Сирия с изключение на Голанските възвишения "Имаме авиация - по-силна от всякога, ще засилим противовъздушната отбрана със снаряди и други неща, които не са в списъка на санкциите", каза президентът.

"Сърбия е малка страна, заобиколена от всички страни от НАТО. Никога повече няма да си позволя да бъда толкова безотговорни, както през 90-те години на ХХ век - да бъдем толкова слаби", подчерта Александър Вучич.

 

По-рано Вучич присъства на маневрите "Славянски щит-2019", по време на които изследва зенитно-ракетния батальон на ПВО системите С-400 и "Панцир-С" на руските въоръжени сили. След това той изрази надежда, че един ден Сърбия ще може да си позволи подобен комплекс.

Main Menu