Печат на тази страница

Борисов иска Западните Балкани да загърбят старите дрязги

08 Ное 2019 15:00

Помирението, регионалното сътрудничество и поддържането на добросъседски отношения са ключови фактори за европейската интеграция на Западните Балкани. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на лидерската среща "Стратегически диалог за Западните Балкани" в Женева.

Според него, за да има стабилност и икономически прогрес и за да се промени имиджът на региона в положителна посока, старите дрязги и напрежения, както и езикът на омразата и ксенофобията трябва да останат в миналото. Премиерът подчерта, че наследството от миналото може да бъде превъзмогнато на основата на ценности като толерантността, приобщаващите действия и взаимното доверие. Като успешен пример в тази посока Борисов посочи Берлинския процес.

По негови думи България е доказала, че е държава членка, която може успешно да поеме отговорност за развитието на европейския проект. Това според него ни давало увереност, че ще се справим и с председателството на Берлинския процес.

 

Министър-председателят напомни, че догодина страната ни ще поеме тази отговорна задача заедно със Северна Македония. Той бе категоричен, че като председател на Берлинския процес България ще продължава да насърчава интеграционния процес на страните от Западните Балкани, за да се постигнат стабилност, сигурност и мир в региона.

Борисов призова Северна Македония и Албания да не се отказват от усилията си по пътя към членството в ЕС. Според премиера те трябва да продължат да работят за европейската интеграция, за да се гарантира успешното развитие на целия регион на Западните Балкани.

Премиерът повдигна и темата за бъдещето на младите хора в Западните Балкани.

 

"Те желаят да живеят в условията на чиста околна среда, добро образование, стабилни и отворени общества и достойни работни места. Ако тези основни елементи са осигурени, младежите могат да бъдат фактор за просперитет и надежда за региона", заяви той. Според него в противен случай разочарованието на младото поколение може да доведе не само до увеличаване на "изтичането на мозъци" и на емиграцията, но и до поддаване на екстремистки и радикални влияния и настроения.

В заключение министър-председателят приветства дейността на Световния икономически форум в подкрепа на публично-частното сътрудничество в Западните Балкани. Той изтъкна, че тази активност се вписва и в редица от областите, в които България също работи в региона: по-добра свързаност във всичките й измерения - транспортна, енергийна, дигитална, контакти между хората, постигане на стабилност, икономически растеж и създаване на реални перспективи за младите хора от региона да се реализират в своите национални държави.

Main Menu