Печат на тази страница

Истанбулската голяма община - с инициативи срещу насилието в обществото

13 Ное 2019 17:22

 

По инициатива на голямата община на Истанбул в близките дни предстои да бъде открит нови дом за подслоняване на жени, пострадали или застрашени от домашно насилие.

Това посочи ръководителят на отдела за социални дейности и борба с наркоманията към голямата община на Истанбул Явуз Салтък в изказване пред участниците в организираните за 15.ти .път Дни на колцентровете/ Call Center/ в Турция.

По думите му в общината са разработени проекти за увеличаването на домове от този тип.

"Специално място в дейността на общината заемат грижите за жените и децата, застрашени или подложени на домашно насилие. Главна задача е опазването на техния и на децата им живот и здраве, да им създадем трудова заетост. Работим активно срещу всякакви форми на насилие, както по отношение на възрастните хора и на гражданите с увреждания, така и срещу насилието спрямо животните. Целта е да се превърнем в община, която полага приятелски грижи за живота на гражданите от всички категории и възрасти. С встъпването в длъжност на новия кмет Екрем Имамоглу развихме нова визия", каза Явуз Салтък.

По думите му колцентровете в Турция са получили много широко разпространение. Благодарение на тях общинарите откликват по-бързо на нуждите на хората.

Инициатива на общината е т.н. Истанбулкарт, с която гражданите с ниски доходи имат възможност да пазаруват по-евтино в определени магазини. Освен това на собствениците се осигурява периодично и определена парична помощ. На младоженци с ниски доходи се осигурява помощ за закупуване на покъщнина, мебели.

Инициатива на общината е и осигуряването на помощ на онези, които са се преселили в Истанбул от други области, но желаят да се върнат по родните си места в рамките на проекта "обратна миграция".

Според общинския представител Явуз Салтък особено сериозен проблем за Истанбул са мигрантите, които се водят на отчет към Дирекцията за миграция в рамките на турското вътрешно министерство.

"В мегаполиса Истанбул живеят близо два милиона мигранти. Истанбулската голяма община също трябва да има думата, когато става дума за решаването на техните проблеми.Този въпрос заемаше място и в предизборните ни обещания. Работим активно за реализиране на проблемите, отнасящи се до мигрантите в рамките на общината", каза Салтък. /24chasa.bg

Main Menu