Зоран Миланович води на президентските избори в Хърватия

05 Ян 2020 22:07

Кандидатът на опозиционната Социалдемократическа партия и бивш премиер Зоран Миланович води на втория кръг на президентските избори. Това сочат резултатите на екзитпол, цитиран от световните агенции.

Миланович получава 53,25 на сто от гласовете според данните от екзитпола.

Президентката Колинда Грабар-Китарович от консервативната Хърватска демократична общност получава 46,75 на сто от гласовете, съобщава Франс прес. По време на предизборната кампания Грабар-Китарович се опита да спечели радикалната десница. Нейният опонент се обявяваше за една "нормална" Хърватия, обърната към Европа.

Избирателната активност на втория тур от президентските избори в Хърватия към 16.30 часа местно време е била 43,52 процента, съобщи Държавната избирателна комисия, цитирана от агенция Хина.

Това означава, че правото си на глас до този час са упражнили над 1,5 милиона избиратели - повече отколкото на първия тур, но по-малко от предишния балотаж на президентските избори преди пет години.

В сравнение с първия кръг на изборите на 22 декември са гласували 190 хиляди повече избиратели, а спрямо балотажа през 2015 г. гласувалите към 16.30 ч. са със 170 хиляди по-малко.

Гражданите на Хърватия гласуват днес за държавен глава на страната за следващите 5 години. Право на глас на тези избори имат над 3,85 милиона граждани, призовани да изберат между досегашния президент Колинда Грабар-Китарович и бившия премиер Зоран Миланович.

Main Menu