Путин и Ердоган призоваха САЩ и Иран за сдържаност

08 Ян 2020 19:08

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и руският му колега Владимир Путин призоваха днес "всички страни да действат със сдържаност", за да се сложи край на ескалацията на напрежение между САЩ и Иран, предаде АФП.

Ние заявяваме нашата ангажираност за намаляване на напреженията в района и призоваваме всички страни да действат със сдържаност и здрав разум и дадат приоритет на дипломацията, заявиха двамата президенти в съвместна декларация след разговори в Истанбул.

Ердоган и Путин предупреждават, че по-нататъшно използване на сила "би довело до нов цикъл на нестабилност и в крайна сметка би навредило на интересите на всички", допълва Асошиейтед прес, като цитира съвместното изявление.

Във връзка със събитията през последните дни президентите се обявиха твърдо за решаване на всички проблеми в зоната на Персийския залив и в района като цяло изключително с мирни методи, в съответствие с нормите на международното право, посочи руският външен министър Сергей Лавров след края на преговорите между лидерите на двете страни, съобщава ТАСС.

Президентите на Русия и Турция обсъдиха действията на САЩ по отношение на ирански граждани на територията на Ирак, включително убийството на командващия спецсилите "Ал Кудс" на Корпуса на гвардейците на ислямската революция Касем Солеймани, заяви още Лавров пред журналисти.

Те "обсъдиха ситуацията, която се създаде в Персийския залив в резултат на неправомерните и много рисковани акции на САЩ на територията на Ирак срещу ирански граждани, включително срещу командващия /спецсилите "Ал Кудс" на/ Корпуса на гвардейците на ислямската революция Солеймани", посочи Лавров.

Двамата държавни глави са готови да посредничат и за разрешаването на кризата в Либия, предаде ТАСС.

 

При създалите се критични условия и като се имат предвид определените със съответни резолюции на Съвета за сигурност на ООН цели взехме решение да предприемем инициатива и в качеството си на посредници да призовем всички страни в Либия да прекратят бойните действия от полунощ на 12 януари 2020 г. Призоваваме страните да обявят трайно прекратяване на огъня, подкрепено от необходимите мерки, които трябва да бъдат приети с цел стабилизиране на обстановката и нормализиране на ежедневния живот в Триполи и други градове. Също така призоваваме незабавно да се седне на масата за преговори с цел да бъде сложен край на страданията на либийците и да бъде възстановен мирът в тази страна. Това се казва в съвместно изявление на лидерите, публикувано на сайта на Кремъл.

В текста е посочено още, че влошаването на ситуацията в Либия подкопава безопасността в Средиземноморието и в Африка, като това може да доведе до нелегална миграция, разпространяване на оръжие, на тероризъм и други престъпни дейности, включително контрабандна търговия.

ТАСС цитира външния министър на Русия Сергей Лавров, който съобщи пред журналисти, че Путин и Ердоган са възложили на външните министри и на министрите на отбраната на двете страни да продължават да държат контакт по либийския въпрос.

Турция подкрепя международно признатото правителство на националното съгласие в Триполи на Файез ел Сарадж, докато Русия е изпратила сили за подкрепа на силите на маршал Халифа Хафтар. Анкара обяви, че ще изпраща войски в Либия по искане на правителството на Сарадж, посочва Ройтерс.

Международно признатото правителство на националното съгласие в Триполи на Сарадж е изправено пред офанзива от страна на силите на Хафтар.

Main Menu