Борисов и Ердоган разговаряха на 4 очи

08 Ян 2020 20:55

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул. Разговорът между двамата лидери се състоя след тържествената церемония по откриването на газопровода "Турски поток", съобщи пресслужбата на Министерски съвет.

Борисов и Ердоган обсъдиха разширяването на двустранното политическо и икономическо сътрудничество. Българският министър-председател изтъкна стабилното и устойчиво развитие на отношенията между България и Турция в редица сектори. Беше подчертано, че партньорството между двете страни се основава на принципите на добросъседство и взаимно уважение.

"Турция е наш съсед, съюзник в НАТО и наш ключов партньор в областта на миграцията, сигурността, борбата с тероризма, енергетиката, селското стопанство", заяви премиерът Бойко Борисов.

В хода на разговора министър-председателят Борисов отбеляза, че страната ни високо оценява приноса на Турция по въпросите с миграцията и определи като ключово прилагането на съвместната Декларация между ЕС и Турция от 18 март 2016 г. "Дипломацията и мирът трябва да останат водещи при решаването на редица проблеми. Всички ние имаме интерес да изградим бъдеще, което се основава на стабилност, сигурност и просперитет", изтъкна още по време на срещата премиерът Борисов.

Българският министър-председател и турският президент обсъдиха също ситуацията в Близкия Изток. Премиерът Борисов подчерта, че страната ни никога не е водила политика срещу някоя държава. "Само мирът може да реши проблемите в Близкия Изток", категоричен беше министър-председателят Бойко Борисов.

Руският президент Владимир Путин, турският президент Реджеп Тайип Ердоган, президентът на Сърбия Александър Вучич и българският премиер Бойко Борисов обсъдиха политическите и икономическите отношения между четирите държави, както и актуални международни теми на работна вечеря в Истанбул.

Преди тържествената церемония за откриването на "Турски поток" пък Борисов успя да проведе кратък разговор с Путин за "Балкански поток".

Main Menu