Турция разби български канал за трафик на органи

10 Фев 2020 16:44

Арестуваха петима души в Турция, след като полицията разкри канал за трафик на органи в Истанбул, съобщава "Дейли Сабах"., предаде news.bg.

Каналът бил създаден от български граждани и донори, които използвали частна истанбулска болница за нелегални трансплантации на органи.

Българската полиция уведомила турските власти за престъпната група, която използвала фалшиви документи.

Последвалото разследване на полицията в Турция ги отвело до 55-годишна турска гражданка, която работела във въпросната болница. Здравното заведение има своя клиника и в София и жената била обвинена, че откривала нуждаещи се от органи пациенти у нас и уреждала трансплантации за тях в Истанбул. Органите идвали от неизвестни донори. Съгласно турското законодателство обаче всяка трансплантация от донор, който не е роднина на реципиента, трябва да бъде прегледана от медицинските комисии в страната.

Срещу заподозряната е повдигнато обвинение и във фалшифициране на документи, така че да изглежда сякаш реципиентите и донорите са роднини. Тя е била задържана на 1 февруари в болницата в Истанбул, докато се опитвала да подготви документи за нова трансплантация.

Трима други заподозрени - все български граждани, също са били арестувани, докато се опитвали да напуснат Турция и да се върнат у нас. Съпругът на болничната служителка също е задържан за съучастничество. Един от предполагаемите донори пък е успял да избегне ареста, напускайки Турция.

Main Menu