Турция отхвърлила допълнителна европейска помощ от €1 млрд. за приема на мигранти

03 Мар 2020 07:53

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че е отхвърлил допълнителна европейска помощ от 1 милиард евро за приема на мигранти в Турция в момент, в който няколко хиляди души са се струпали на гръцката граница, предаде Франс прес.

"Ние говорихме с тях. Те ни казват: "Ние ще ви пратим един милиард евро", заяви Ердоган по адрес на ЕС. "Кого се опитвате да заблудите?... Ние не искаме повече тези пари", допълни той на обща пресконференция в Анкара с премиера на България Бойко Борисов, предаде Франс прес.

Ердоган обвини гръцките власти, че са убили двама мигранти, които се опитвали да прекосят границата между Турция и Гърция, предадоха Ройтерс и Франс прес.

"Днес гръцки военни убиха двама мигранти и раниха тежко трети мигрант", заяви Ердоган на пресконференцията в Анкара

По-рано днес Атина отхвърли твърденията, според които нейните сили са убили един мигрант, припомня Франс прес.

Тези изявления на Ердоган идват в момент, в който ЕС е все по-обезпокоен от притока на хиляди мигранти на гръцката граница, отбелязва Франс прес.

По-рано днес Ердоган упрекна ЕС, че не иска да сподели бремето с Турция, която е приела около 4 милиона мигранти и бежанци, в по-голямата си част сирийци, които избягаха от конфликта, опустошаващ страната им от 2011 г.

 

Над 10 000 мигранти, повечето от които от Сирия и от други близкоизточни страни и Афганистан, достигнаха турската сухопътна граница със страните от ЕС Гърция и България, откакто Турция отвори границата си миналата седмица, за да пусне мигрантите да стигнат до Европа, отбелязва Ройтерс.

Main Menu